[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#24

231 回覆
3 Like 1 Dislike
絲打 中長髮 長期需要浸泳池水 髮中到尾炒哂爛哂 請問有咩可以product救到 thank you!
髮品店買染膏自己開 如果好需要自己染既話
咁又真係第一次聽人話臭。。

同埋 如果你覺得無問題 我自己就唔會轉

綠色會薄荷d
咁如果你keep 會漂 直接做巴西treatment 果d

唔建議用拉直既方法 如果你keep 住漂
長期就無咩計
你可以用d 好產品 洗會好d 咁解

不過我好多年前有用一隻 沙灘專用既洗頭水【牌子係wella 黃色樽身

不過佢後期無出

我keep 住去游水 洗完都好似正常頭髮咁

唔會有鞋鞋地果 d feel

所以可以向沙灘方向果d 諗下

btw 佢係將依付頭髮上既雜質去除
我返到屋企都係用返平常自己用開果d
如果髮膜有無推薦 護髮素已經唔夠做
同埋wella個枝可以係邊度買到 啱啱Google完好似無送香港…
我都係 我天生鬈加天氣潮濕完全夾唔到 以為係髮質問題就去咗做縮毛
做完好靚但就造型唔到(我平時一定係2邊夾內彎)以家夾完10分鐘就直返
噴哂spray都無用 想問係咪無得救?我電髮有冇用?感謝你

樓主你好,想請教想電呢種頭應該點形容?
然後下面呢幾張髮型係唔洗電,就咁set頭就得?
有冇set頭教學我搵你剪,你教我得唔得

用完日本牌子直髮夾Salonia夾頭髮出唔到自己想要嘅效果之餘,夾完個一刻個頭好似炸開曬咁。請問係手勢問題,髮質問題,定係支直髮夾問題?

想買過第二支直髮夾但我驚夾完個頭又係炸開曬咁,會唔會有人嘅髮質係天生唔適合用直髮夾?

如果買直髮夾推薦GHD定係Glampalm?

利申短髮男

麻煩曬ching
果個鞋 既由來 徹底黎講 一定係洗頭水果個部分關事d

你試下milbon 好滋潤果d 類型
我好耐之前用過 所以我都唔知

但 無可比擬

所以我建議搵d 關 沙灘呀 游水果d

因為佢就係,for,去沙灘
try
你縮毛果陣可以電埋內彎 易打理好多

太直佢都唔襟夾。。不過你可以試下 低溫 夾屈夾彎dd
平時剪都會教人點styling

唔識教到識 慢慢黎

一次唔得兩次 兩次唔得三次
有無圖
應該你d 頭髮太短 隻夾太闊
做唔到d 屈出去 個尾散開果d feel

我估

會似tyson 果d 類型果d 髮型效果?
請問頭髮幼細同扁塌應該用Lebel IAU Silky Repair Cream定Relaxment Cleansing好?
自膠 原來Repair Cream係護髮素唔係洗頭水嚟
宜家

我想要嘅效果

啱啱整完嘅效果
前兩日搵咗個專整balayage 嘅髮型師,比咗圖五佢睇,之後個髮型師話漂三次先可以咁淺,之後我話金少少都得,之後我expect 會係好似圖四咁,咁佢整之前都有同我brief 過,我比佢張圖係全頭漂再喺底層上深色,而佢嘅technique 係捉住一執頭髮,用風筒吹,會有啲短嘅頭髮跌落嚟,之後漂仲喺手上面長嗰浸頭髮,出嚟個效果個差唔多,咁我就信咗佢啦。但整完之後同我想要嘅效果都大出入(見圖六),冇set嘅時候(圖一二三)都好柒下,好似一層金底下污污糟糟咁,完全冇圖四嗰種層次分明嘅感覺。請問點可以點樣補救返去我想要嘅效果?
又或者隻色想變做咁可以點搞?感激
https://www.instagram.com/reel/Cw1EhQaPS0o/?igsh
細軟塌 呢d 應該係吹頭 造型 電 果方向著手

係洗頭水度打算解決呢個問題

會解決埋個髮質

一定係鞋先會鬆 咁如果鞋佢唔會剩係鞋個根。。
佢講得岩既
係要漂多幾次

你話用吹漂咁做都得 或者全漂後 壓深果根都一樣得

反而男仔頭可能簡壓深會好d 因為認真 碎髮唔會太多 【距離問題】

你要有幾多碎髮先會做到個陰影 如果多到咁
成個hair cut 都唔排除有影響 咁當然 碎髮呢個做法都ok 既

或者保留唔漂 但保留唔漂 中間好易有 橙色 漂唔夠既接點

主要肉酸 係因為styling 問題 你一定要 夾 同搽d 濕既野造型
因為你上面果d 頭全部都有咁做

而且天氣唔同的話 香港比較難接受styling 到咁濕

但你唔styling 到咁濕又做唔到果個效果

第三個問題 隻漂唔夠既金撞黑 係一定肉酸

上面d 色保留左黑色之所以靚 係因為佢隻色 漂得夠清 再撞

或者有折衷d 既做法

長返咁上下黑色 再輕輕漂過 留底既黑色

而家漂唔夠既金 + 頭頂部分漂曬

不過主要既問題 都係漂得唔夠淺同埋 styling

你上面既圖既人 唔set 可能無咁肉酸既原因 主要因為係漂得淺再上

而上面既效果一律都係要styling
單純styling同 輕輕將個根 上深dd

做到淡化既層次效果

呢個就同你相近d

不過都係要styling
想用造型夾整彎下啲頭髮,見Glampalm好多都係係廿零mm,短髮男啱唔啱用?會唔會太闊?定係mini會好啲?定係冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞