[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#24

231 回覆
3 Like 1 Dislike
電先 再挑

電可漂係只限好似佢電咁鬈咁

大wave 唔得 女漂電我都有 都一樣
係呢d 鬈紋

但 之後再漂同再電 好易會斷

建議係一次 咁樣 當然 挑染就問題更細
電髮可唔可以長keep?
4個月至半年電一次
睇長度同效果同埋果個人點電

因為如果可以將髮中既部分整鬈d

個效果既持久 就算生長左都靚d

就等於 d 錫紙 紋理燙果d keep 得好似會耐d 就係咁解
染左白灰色
直接買一樣去黃補灰色隔幾日用
定要買埋鎖色洗頭水?
屋企有枝去黃補beige 岩唔岩灰用?
唔岩用

最好買返灰

fionle
guy tang
本身用開davines個枝綠色洗頭水,後來漂完頭後發覺洗出黎好似摸上手有少少乾乾地,想問有冇其他牌子洗頭水推薦?目前睇緊Fiole Purifica Mild Cleansing Shampoo呢隻,thx巴打
漂完唔好用davines 果d 會有你講既問題

但如果你都係keep,住用緊d 高清潔力或有獨特功能性既都係會有呢類手感
miss 左 sor

中分旁分就可能分別唔太大
最主要係 青既高度 styling 同埋青既質感【 eg 壓貼果d

日 同韓 美感上都係有差異

成個髮型以菱形做主導 無論正面 或俯瞰既角度都係

盡量係剪既結構入面減少角

同埋都需要靠styling

有一定既結構重量【較接近以前英式經典剪裁

唔係好話會下下都係剷 青
想問電左曲髮之後點keep好d
同埋有無造型泡沬推介
唔該
唔怪得 經你講一講又真係好似差唔多嘅髮型
日系多數都睇落會菇啲薯啲

如果追求線條感係咪其實多數都係韓系好啲
好多謝
我可唔可以照漂左先
漂係咪會再傷頭皮有冇得返轉頭?

lebel relaxment 我洗唔洗用埋護髮素/serum

感謝
有冇造型噴霧推介?唔要令身
呢種髮型係咪電出黎? 咁嘅捲度係咪用唔到冷燙做?
咩長度 想要咩造型效果 感覺
你應該倒轉左

btw 香港剪日系 唔styling,好難日
佢有skilliyrepair 可以買埋黎用
用到 不過呢d,好靠 吹
可能我唔太識形容

唔知係咪好似你所講日系比較減少角,所以好多時睇落比較薯同菇?但我就係麻麻地呢隻

所以如果我其實真正想要係避免日系嗰種薯同菇得嚟又同時有線條感的話,咁韓係咪會適合啲?
之前有電同染過(分開)
洗頭嗰陣時個頭髮好kick
想問吓有啲咩洗頭水推介?
信一髮型不過而家長度短佢小小
兩邊好易炸毛 一執孿毛會叉出黎好奇怪咁
想知有咩泡沬或者彈力素(唔知香港叫咩名
唔想變硬晒,有光澤同減少毛燥
天生髮量多, 長得快
做過錫紙燙, 兩個月已經生到勁長吉到眼, 頂唔順剪咗
電髮好貴, 電完兩個月就剪走晒覺得好晒錢
我係咪唔啱做電髮?
你有無相 講解下 直接t 我

少角 其實係輕d 咁當然好睇隻角係邊度

日系 因為重量 輕感問題 更加唔應該係菇

不過 ...香港就 日系唔日系 係睇 香港ig 既髮型師 寫出黎

有d 都可能唔係真係日唔日系 【事關我有時見到d 同日系都真係無咩關系
護髮素 有無用

用輕身既wax,都做到

如果想再自然 d 無咩styling 感

milk,果d 都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞