[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#24

231 回覆
3 Like 1 Dislike
男仔天生大波浪攣毛日常打理好9kick
ching對呢類髮質有咩髮型同護理建議
已經長到落膊頭成個基佬 搞唔掂想執執個碌
女 想買枝洗完會蓬鬆啲既洗頭水 milbon volume 或者卡絲黑色 邊枝好啲?又或者有冇其他更好?
本身用緊shiseido sublimic
長髮鬈無問題
最大問題係個天生鬈 只能靠chemical

過完夾板 然後上返卷
蓬鬆一律建議 洗完頭再造型 吹頭 或噴d root lift 或鹽水或火山水果d

唔應該係洗護著手 當然乾爽dd 既都有幫助
styling 就係styling
洗護就洗護 保養

咁樣分開 會好d
乾爽啲架話以上2枝邊枝會好啲?
髮質偏硬 有冇咩護髮素推薦

頭髮問題:
脫髮 (一日脫50條走唔甩,有機會上百,多數係從髮根甩,而唔係斷)
摸落去好順滑,但毛躁都有啲鬈

頭髮史
之前有染但好少,從來冇漂過
上年1月左右有電過曲,有做京喚羽
之後一直染電冇做過
但脫髮問題都冇改善
髮質偏幼

想:
減少毛躁
漂髮(從來未試過)
改善脫髮

會唔會建議都係唔好漂?
應該焗油揀邊款定係做頭皮護理?

感謝
補充:用緊
Diane 防脫洗頭同護髮
一星期用2次髮膜
早晚用唔同洗頭水 會唔會對頭皮/頭髮有影響?
所以果d 鬆根既styling 九成都乾爽 放心
用緊咩洗護

試下skilliy repair 【lebel
返工要gel頭 所以每日早晚都要各洗一次頭
加上本身三個月電一次頭髮
日日洗兩次頭會唔會傷頭髮?
有冇防脫洗頭水同埋噴泥可以推介下?
換左diane 一切都會變好好多

脫果度 處理好d 質地先

呢個牌子本身都會洗到d 質地麻麻

lebel relaxment 試左先
唔會 其實朝早果個 唔洗咁勁鹼性
好既洗護 同keep 護髮素 就可以

同埋都睇電果度
防脫
davines

不過佢藥感有d 重

我會簡lebelycomit 雖然佢唔算話係防脫

但呢個系列都係針對頭皮部分
護髮素Lebel serum
洗頭水Lebel Relaxment
淨係用呢兩個夠唔夠?
需唔需要再特登買髮尾油?
天生鬈先用serum

電鬈唔洗用

定你係鬈底拉直

咁電髮嘅話應該用邊隻
本身係好粗硬嗰種直髮
skilliy repair 就ok 架啦
想問男 挑染加電點做
唔係話電左唔可能漂

咁佢呢啲係分2次做?
其實日韓髮型最主要分別係咩?
尤其是我見嗰啲中分 旁分好似都唔係太大差別,除咗唯一係電出嚟嘅效果睇落好明顯係日系同韓系之外仲有咩唔同?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞