[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#24

231 回覆
3 Like 1 Dislike
超市洗頭水 無咩點用過

但,可能你簡返d 唔需要標榜無矽
或者唯有靠自己試

不過試得黎 可能買個靚d 對自己好d 可能更好

不過 計返容量 黎講 唔差得幾多
用 圓梳吹向前 或卷住佢 定個形

或者係根位 手抓住個根 加少少慢熱風
油性都係推薦lebel lycomit?冇頭皮 純粹易出油
無矽係咪對毛囊好啲?我髮質幼+軟
想問下縮毛矯正維持得耐唔耐?同其他直療有咩分別?之前做過qiqi 巴西焗油 但髮根位過多幾星期都會有啲曲返
同埋次次拉直完 洗返頭後啲髮尾就變返好乾好粗糙 係咪冇方法可以處理
想問下做wet look ,而家我係用泥做打底之後落
Gel,有冇其他方法or 產品推介
lycomit,個清潔力都算高 當然有更話

唔試唔知個標準係點好 當然有更高清潔力
縮毛 =天生鬈 矯正

直療 係一個方法 去處理天生鬈

髮根位太健康 所以用巴西唔太合適

有方法 可以令到髮尾好d 係做藥水既時侯

日常 新生髮部分 有冇話都係好嚡 好撠咁呀
【純粹問埋用緊咩洗護
我鐘意溝髮尾油

你咩長度同理想目標係?
護髮素都係推薦lycomit?油頭係咪唔可以成日用護髮素
原來係咁 咁縮毛keep到幾耐架
天生啲頭髮都係鬈 粗 硬 但就唔算旱嘅
而家用緊olapex shampoo同lebel護髮素 用咗呢兩隻後個頭係直啲 同滑啲 但髮尾都係好旱
偏短D,諗住韓式中分咁,有冇邊隻髮尾油推介?
要用 簡d 無咁笠

用住普通既護髮素先ok 如果有d 咩先再轉都可以
新生髮 生返出黎影響既時間

三個月 至半年

咁但點都好過無處理過既

咁如果非洗頭水有大問題

咁一定係關電髮事 藥水控制部分
咁泥加 髮尾油岩d

promille %
點先知邊隻無咁笠?要逐款逐款試?
咁佢都有寫係 乾爽或去高清潔力

只係 專業牌子大多數都夠 唔洗刻意標榜

咁當然 你想好仔細 好貼合你 既
都真係靠試
如果想剪短,發覺本地髮型師好鍾意一黎就夾起啲頭髮就用剷去剪或者直接剷短,係咪培訓嘅時候個流程係咁教? 個個男仔短髮都係剷底剷平睇ig日本韓國啲師傅個底係用鉸剪剪,有時啲滴水先用剷
唔係 香港都無咩話培唔培訓系統架啦

好多地方都需要讀學校或者再一定既課程

不過香港就無特定既

我都好多係唔剷 手剪 因應效果同頭骨

就靠剷 立體 收攏果d 都唔係人人會留意或處理到。。

其實都好睇個髮型師本身

何況唔理解既就算上左堂都可以唔理解
懶既上左堂都可以懶。。。 所以都係睇個人本身

你講緊果d 係 大部分短位手剪 貼緊 的水或皮膚位做漸變用青做修邊 增加個層次同輪廓感
可以係骨位 特登短d 令佢唔彈

或直接壓貼 就輕鬆d

想問呢隻曲係用錫紙定髮芯整出黎
搵2個師髮都係幫我整髮芯 出黎個feel 都唔同
輕 錫紙 或 芯都可以。
個重點係 根至中段鬈 髮尾唔太鬈同gel 【濕
或者手筒但 錫紙卷法
燙染後 應該點保養??
正常用黎護髮素
如果可以高要求對自己好少少 買靚d 既洗護產品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞