[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#24

378 回覆
4 Like 4 Dislike
想幫朋友問多次 如果自己買直髮膏整建唔建議?
咁要搽 d wetlook,或者髮尾油

wetlook,好多款

Sebastian liquid steel 果d 都可以

雖然有d 硬 但keep到個形同濕
因為好多細微位

點搽 份量 漂粉既力度 雙氧奶
任何有揮發性 或要check 要檢視 而over 會有問題既
都唔建議

軟化【電髮前 即係直髮膏類
漂頭都係
咩京喚羽 黑曜真係有用? 好貴
唔該你 佢想問埋你有無直髮功效洗頭水推介?
還好 我會著重返家用洗護

不過都有用既

貴唔貴我就唔識定義
好個人

但 應該係6~800呢d 範圍 如果以佢既cost
lebel serum,針對天生鬈

但以洗護去解決呢個問題 作用不大 有幫助only

推淺再上色 或者係推淺既方式去將頭髮既底色做淺

有小小野想問 麻煩哂
我男 想問下電左頭既髮質做唔做到推淺?
同埋推淺個原理係點? 染隻好淺既色做底色再上隻冇咁淺既色?
推淺可以做到咩顏色有冇圖睇下
唔該巴打
推淺既原理,你當上做兩次咁

平常 染髮一次係因為

明度【深淺

色調 同時處理

所以佢好難做到 又同時淺 同時轉埋色調唔黃或者唔係剩啡咁普通 如一次性做到 一般都會落左加強色 第時漂就會麻煩d 或 之後重覆染某d 色都會愈黎愈深或特別濃

推淺 就將原本呢樣野 分開左黎做咁解

紅再紅d 啞再啞d 比起一次上既色 會特別多dd

不過呢種方法唔係好襟 比起漂 可能更唔襟【由其冷色tone

水霧染大致都係相似既原理
thanks 巴打 如果想用呢個方法染隻淺少少既啡 有冇你既作品睇下
唔該巴打

灰啡果d 都可以 不能盡錄

或者咁講啦 過彩 果d 必須漂 先出面既完全通透或淺既冷色系之外

其他可以做到既

不過留意返 佢會比漂 甩得仲快
想問如果本身直頭髮 用dyson airwrap卷頭想定型last耐啲係咪都係用你上面介紹嗰啲產品?
用prejume milk 3得唔得?
直接 輕輕打浸spray 唔好刻意抓佢

可以輕輕拎返一條條

如果set 黎講 除左 開頭既打底for set 既holding 之外

中間吹乾曬或夾完再搽果d 主要係收毛燥

hold,靠返spray 如果係呢段時間愈落得多styling 愈快跌
唔該晒
請問用咩product打底好?
Add volume 果d 就可以

我唔常用 推介唔到 或比較唔到 sor
我想問男士如果高額同髮量算少 會建議剪咩髮型
其實啲髮型師漂染前唔自動幫手落protect係咪好差
唔主動同佢講佢就唔落 搞到那住那住痛
好驚傷咗頭皮
介唔介意直接 相tg cc
咁就唔清楚

不過

漂就應該唔多痛
上色就可能dd 【淺色就還好 深色可能有dd 那
你t 我 置頂有
想知髮膜同護髮素有咩分別?幾時用邊個?
成份 質素 質量

如果受損 可以keep,住髮膜當護髮素用
而隻髮膜又唔係話好笠果d

理論上 就平常用護髮素
一個星期 一兩次 髮膜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞