[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#24

430 回覆
4 Like 4 Dislike
其實 就唔耐 我諗大概四五次洗頭水都會淡d

因為如果健康既質地底下 其實佢推淺完再上 果浸野霧色係打左係面度
想請教下ATS染髮同shisedo既分別?
邊隻無咁傷頭
shi 質感好dd 我覺得

不過其實睇佢用咩雙氧 咩方既

b
樓主有冇咩推薦嘅打底spray
打底你講 set 鬈 定 吹鬆 定 定形

定形多數埋尾 唔係打底向
吹鬆
而家個頭成日塌
想問下係髮型屋做果啲頭皮護理作用大唔大,最近去剪髮個髮型師叫我照下頭皮,照完頭皮見到好紅(好似話係發炎定咩),但做一次要成7舊水好貴下
染啡灰 嚟家甩到變啡綠色(我frd講)
想轉返啡灰左右色
已經有用開灰色royd去黃
應該點做?
係咪要補色定點?如果係要咩色?
火山水 鹽水果d

我平時唔多用 我會簡吹鬆 落dd hair spray hold
我個人就覺得每日接觸既緊要d 所以會係洗頭水度做考慮先

如果有價錢既考慮 可以買返d 對應頭皮有問題既產品試

當然 咁如果人地有曬機照 有曬服務 咁會精準d 但相對都係有服務收費
有無漂
火山水係咩嚟
原本都諗住買鹽水 但係上網見人話會搞到頭髮乾燥
有 漂咗一次
據稱好過鹽水 有親身用過,ok,既

但我都係會簡 吹 頭+spray

如果長頭髮 可能用直夾 夾鬆個髮根處
會建議係再上色 因為用有色既洗頭水 幫助同意義唔大 除左係開d salon 溝出黎果d 先有用 因為帶有雙氧

用洗頭水 上灰色tone 以漂一次黎講 果d 都應該唔會話有太大幫助

因為畢竟係漂左一次想做灰tone

其實就好快甩而且kick,唔實係頭髮度
唔該
想問埋隻火山水有冇話推薦邊隻/邊度買?
之前上網見到有得買
我上網睇好似得一隻 仲要間嘢最後update係19年
會唔會scam嚟
樓主有冇研究風筒
宜家揀緊dyson HD15
定 panasonic EH-NA0J
主要想快啲吹乾
樓主想問下粗硬短髮質有咩泥/gel 推薦下 朝早gel完唔使幾個鐘就散曬
樓主認為幾耐要剪一次頭
經常性剪完未夠半個月就好凌亂
因為我多靠吹頭或夾造型 spray hold

我唔太用打底spray 【純粹覺得佢 hold 唔到之餘 近頭皮而且髮質差d

因為打完底都要靠spray hold,咁當然你講 我單純想要dd 勁自然既feel,但根係鬆 佢做到既

所以我比較少用呢類產品 只係之前用過一個比鹽水好既 所以推介返相類似既產品

或者,韓國關於root lift 既
dyson 如果單純講快乾

咁當然佢既價錢包埋品牌

pana 有d 有試用過 但無長期用

不過講快乾得黎講又唔乾無其他問題,我覺得dyson 做到既
spray 但你係做緊咩造型 微曲帶線條果d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞