[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#24

231 回覆
3 Like 1 Dislike
錫紙,twist 個根黎講 你唔剪得太短

其實佢一路都有d
兩個月未必剪得走曬

除非你本身電果時都好短。
而且個錫紙個面 【頭頂既長度 唔係好長
幫問
如果長頭髮除左直療仲有無類似treatment推介做到真髮效果?(負離子除外)
一年要做一次直療,如果唔係就會自然攣,好似紮完頭髮有個痕咁
直髮
咁如果想個頭有力少少可以用咩product?
有 用完之後係順左,但係下次洗頭又kick 返
你講緊係天生鬈麻

有 類似巴西treatment 果d

但其實都幫唔到你

因為你講緊係 想之後做完一次都唔需要再做

天生鬈 只要有新生髮 就係會有呢個情形

你可以話 有無得電得靚d 自然d 個直

但一有新生髮 依然都會有呢個問題

其實直療都係負離子類既野黎 只係做完頭髮偏酸性
好似滑d 咁解 當果浸野甩左 比起負離子有機會更加傷
wax

milbon prejume,wax 4

或者wax 類皆可
要keep,住用 可以試下用d 好既牌子

dr junior
mibon
lebel

lebel
relaxment

護髮素就skilliyrepair
用直髮夾夾捲咗個頭,出門冇耐就變返直,有咩解決方法

關唔關香港天氣潮濕事,如果關咁有咩抗潮濕產品可以用
咁如果我想要有啲濕髮嘅效果係咪用完wax再落啲髮尾油?
咁如果我想要有啲濕髮嘅效果係咪用完wax再落啲髮尾油?
平時會落d 咩

可以落dd spray 或者刻意比多dd 鬈佢
我會直接溝落去

有隻 濕濕地得黎又唔會好似 n 油咁濕

promille %
平時洗完頭後會用Zentryo Root Lift Spray 打底,吹乾後就夾頭,之後就直接用黑人頭 hair spray 黑色嗰隻
咁夾鬈d 由其髮中位置
邊款造型夾啱男 夾攣啲頭髮
網上睇GHD同Glampalm都有人推薦
選擇困難,唔識揀
多謝你詳盡解答
佢話佢就係想自然直
電完曲髮想keep住有光澤或者濕髮既髮型可以用咩gel頭?
用泡沬整完但過幾個中就髮尾變乾同散開
但唔想啫喱個種變到硬晒
我而家漂左頭
奶茶啡(帶灰)
個頭髮好散
想keep色但又保髮質有冇可能做到?

普通洗頭用你推介個隻
隔1,2日用去黃/鎖色洗頭水?

同埋想做treatment 應該隔幾耐
定而家已經可以 謝謝你!
請問我整完balayage , 本身幼細髮,訓完覺頭髮會壓攣嗰種

平時styling 我見有啲髮型師話落咗髮油先夾,有啲又話唔好,究竟落咗油先夾會唔會爛頭

另外想問有冇直+曲二合一髮夾推薦換頭嗰啲都可以,純粹唔想買兩舊電器
自己睇過吓,而家好多溫度太高,而且好少二合一

唔該晒你
gp 因為可調溫
有冇邊個型號推薦?
無線家有線好?
我本身個頭型係好長好長嘅橢圓形,平時多數剪開遮額頭成個蓋咁嘅頭,2邊會undercut,盡量將頭頂2邊角拉闊啲。
想問下如果想剪短啲,比較清爽精神少少嘅髮型,而又唔會顯得我個頭咁長,可以點搞?
想問下明星個頭 好似張敬軒同mc個d 係唔係電左/漂左個頭 令到d髮質方便佢地日日set唔同頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞