新 iPad 係蘋果 all in 之作

359 回覆
37 Like 239 Dislike
Samsung 其實如果 iPad 大賣都有得賺
中國品牌都冇咩心做pad
反而摺機就堆滿料
Samsung 不嬲點都蠃
佢最大競爭對手 有生意=佢都有生意

iPhone iPad

所以自己個部機 根本唔洗認真 水下佢死忠 訓係到都蠃
今年部s24u 又水班死忠幫佢清垃圾mon

但Apple係人地買佢野 有qc 唔過關會退貨
靚野留比蘋果 次一級叫自己班死忠食左佢
今年出左幾部
華為個班 個樣呃得下人 去YouTube睇下
實機係幾正,坦白講
如果 foldable 有完全體係今年了
小米十分一價錢,做到相同嘅嘢
係入場遲早既問題
響香港, Apple早響iPad 1 已經做好哂成個marketing plan 打學界market, 0個陣其他brand根本未有tablet呢樣野, 想跟都冇得跟

到其他公司有tablet, apple都已經打哂成個K12落黎咁濟, Samsung再on9都唔會去踩場 - 尤其響香港做得電腦就知做學界就等於冇gp, 冇gp仲要走去劈價搶生意同玩鳩自己冇分別
如果要計pad既歷史 微軟重撚早 最早原型係個d 個人電子手帳
但對於畫CAD嘅人嚟講,好鬼想用佢支筆唔駛再用Mouse
仲要 MDM 易管理
Apple 機裝唔到 APK
維修/ replace unit 平 maintenance 低
Samsung個問題係佢想同Apple鬥品牌/ecosystem
但最重要嘅OS俾Google同Microsoft渣住春袋
得佢地自己嗰層OneUI包住
根本就砌唔到佢想要嗰個程度嘅ecosystem
硬件又唔係好似支牌咁搏命堆料

利申唔討厭Samsung
但佢地啲出品俾我嘅impression就係咁
我自己經驗+ 有FD 做間公司賣料比蘋果得出黎個結論唔係咁喎
蘋果D product 個mon 勁多次貨問題, 係好多用家唔覺眼炸喎, 我個人就試過連退3部ipad 都係mon 有問題, 退到apple 叫我唔好買比返錢我。你肯定samsung D 靚mon 係比apple 用?
我要用 An 機都會買 Samsung
Or pixel
其他真係狗屎垃圾
你咪睇下十年後呢個市場點囉柒頭
我同你差唔多,但我用iphone
但我既睇法同你好唔同

我覺得十幾年前,係apple同非apple係差別好大
有啲app一定只有ios有,例如instagram
有啲google野就ios無

但到今時今日,差別已經好細,in terms of 可以做既野 (所有流行用既野都一定有ios, android, mac, windows, web版)

但係apple都係完整啲既package, hardware software都優勝過google既offer

如果要買tablet, 窮既買ipad 10gen/ipad air, 有錢咪ipad pro,真係無乜理由買其他
有冇諗過 如果你用同樣要求 去捉3星 會捉得重多?

如果你要好似上年轉左印度產 之後班中國人拎顯微鏡睇鏡頭有冇塵,有幾多粒塵
咁捉法一定大把

但事實係 佢拎返自己中國產 一樣都係咁既效果

依家出來笑既 係大規模同明顯既問題(姐係普通用家都係好易發現嘅問題)
收到sms至講
iPad Air 4000算抵買,7000拎黎睇戲太貴
咁你又有冇Samsung既Mon出問題率先
冇架話講經咩

而且就係唔止一次Mon Test都測出Samsung比自己用既Mon就係比賣比Apple既差
QC又另一回事
玩CAD 主打係command+ shortcut 喎, 你確定支筆有咁大差別??
唔好玩啦, pda其實係智能電話既原型, 唔係tablet
同埋如果講pda, 其實原型都唔係from M$, 係palm 同 Apple (newton)

公道既, ipad 1初出, 的確好多人都有疑問, 覺得佢只係一部放大左既iphone
係之後唔同既app出左先令佢可以同電話分開兩個market
佢本身ipad os 個核心就係 macos,完全唔係難唔難,
係apple 只會計咁做佢會賺唔賺多倒錢 / 有幾多人會買,對佢冇著數點解要咁做

Ms 要搵 windows 夾硬行tablet mode 係因為佢根本冇隻mobile os 搞得起, apple 就已經有個ipad os 成熟系熟,ipad 比埋macos 你又可能令佢冇左一半人買macbook air,已經唔計如果要二合一佢要搞幾多野
佢夾硬出個二合一,你班人特登set 個ipad 去macos mode 又唔加keyboard,根住日屌夜屌用手指控制macos 體驗差佢又點算?
熱賣中?
用緊S9 Ultra
一定錯

原本iPad 係Steve 見到微博部 個人電子手帳有筆
覺得佢on撚9 用筆咁撚on9
一早應該用人類最直接工具 手指
之後去開發iPad 用手指操作系統
整完依套系統(部iPad未整曬) 發現依套系統可以用係電話

最後變成 中間停左iPad計劃 放左入電話到先=iPhone

咁你話個原形究竟係咩?

所以當年出pencil 咁多人屌 Steve係個棺材鄧彈返起身就係咁解

因為成件事就係因為佢睇唔慣 微軟部pad 有筆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞