新 iPad 係蘋果 all in 之作

359 回覆
37 Like 239 Dislike
個screen 真係好靚
有MacBook 同iPad mini 同舊既12.9 iPad Pro

覺得新既11 pro iPad 超靚,不過效能真係太多,但120 hz 太大影響
個mon 差好遠
16gb ram 其實好重要
即使你只係上網用
只要有無盡向下拉嘅網頁你就會感覺到
我m2 ipad rpo 256 轉 m4 ipad pro 1t 行 safari 完全唔覺有你講嘅分別
m2 8g ram 已經開乜網都極順,呢代上1tb純係因為256g 粒 m4 冇滿血條氣唔順
Surface Pro 11 已經全面轉用高通CPU
佢係都要講極端情況拉幾百下就會feel到少少
其實所有產品都係改變人類生活習慣
洗衣機揸車電話無一不是
重點係改變咗個習慣使用上有冇方便咗?
每個產品都有限制,只係呢個限制會唔會大得過佢嘅方便?
好似洗衣機要用電
你呢一件衫你就唔會用洗衣機洗
揸車要入油要做Service要攞牌
同你就咁用手洗衫同行路或者踩單車好唔同
多好多限制
等於啲人話Toyota都可以帶理由A去到B
點解法拉利賣貴10幾倍?
個問題確係窮呢一個字
我自己用咗iPad超過10年
中間都用過幾部機
基本上全部都係袋底板
完全冇問題,全部用到357年
基本上係用到好慢或者個電太廢,又或者個OS冇得update
我唔知呢度有幾多人用iPad客觀情況下
係Pro做到而代底板做唔到
睇書YouTube上網Netflix check email
大致上都係做呢啲
確係唔知啲人會有啲咩額外嘅大野要喺iPad度做
對我嚟講袋底板夠用有餘
所以結論就好似
當你當架車係交通工具
咁Toyota就做到你要嘅所有嘢
當你當架車係有靈魂有駕駛感
咁你可以買法拉利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞