新 iPad 係蘋果 all in 之作

359 回覆
37 Like 239 Dislike
ipad pro + keyboard已經差唔多一部輕薄laptop咁重
13吋version夾埋仲重過macbk air
講緊macbk air已經唔係市面上最輕嘅laptop
然後因為搶唔到呢100個入面果1個,AN機就要收皮了?
講得出口用ipad做剪片同creative嘅人,一定都唔係做呢行
你估Tim Cook賣iPad係想呢個世界淨係班所謂creative professional買, 定係你口中既"夏蟲"都買埋一份?

一樣出左十幾年既電子gadget, 點用本來就係睇個人preference, 對vendor來講理撚得你買部ipad pro用來呢入廁所打飛機, 最好就全球70幾億人一人一部

係D果撚要幫自己臉上貼金, 先講到唔用iPad就拯救唔到世界咁撚樣, 睇到都打冷震
講生產力ipados永遠唔夠macos鬥,
比啲誠意下放macos落ipad pro即刻大賣啦
但MBP/MBA又有冇一個option俾你拆keyboard,輕便咁拎嚟拎去呢?個keyboard可以淨係放喺office/屋企,帶出街唔用,唔可以直接同laptop比較
我期望有一日ipad分拆開兩條線
air做著通ipad,pro就可以啪個keyboard當mac用
pro? 你比返個3.5耳機孔我先好叫pro啦
做野做混音仲好多人要用有線耳機
我都係咁諗, 個概念同以前啲windows tablets差唔多
整到識飛都冇用,本身Tablet個定位就係娛樂。佢個OS搞得咁差,仲要買一大堆嘢先可以工作生產力。點解唔直接買手提電腦MacBook

塊玻璃幾清個畫面幾清咪又係睇抖音起格片,睇AV 都冇1080講經
同an tab鬥嘅話根本改唔改都贏硬
但而家想用ipad做重度工作機係太大想頭,打唔過自己dmac唔再講,你點update ipad嘅spec都改變唔到大眾嘅使用習慣
仲燙衫?
煲水煮面啦
噤搶口?
買Pro仲有好多原因啦 m4/ pro app/ 專屬pencil pro
如果Pro真係對專業市場咁有信心
專業用家一定要買佢
使乜驚下放區區嘅120Hz
ipad用canva整下poster就得
就算用開an機嘅人 都會用返iPad
最高消費力搶唔到
學生市場搶唔到
創意市場搶唔到

得翻低價市場搶到
Apps 廠懶得更新/出Apps,然後無apps/垃圾apps 完全惡性循環

咁叫生存緊?
買前生產力
買後就係netfilx/yt
btw 我而家臨訓都會用ipad pro + keyborad 咁係床到用
同埋旅行當laptop 查野,所以m1應該可以用到天荒地老
人地咪會覺得唔抵
明顯pro先係重點 點會比你air搶鏡
當mac用點解唔直接用mac
os始終差太遠太影響工作效率,windows都試一大輪pad同pc同時用得順手嘅os結果都係搞得勁柒
做quant 都係 remote 入linux, 好少係local 做
Tablet 個market share 都係Apple lead 緊
講經咩
今次有雙層oled mon
ipad除左大學上堂用同設計師繪圖用 仲有咩機會用到
上年一部新iPad 都無都可以lead
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞