新 iPad 係蘋果 all in 之作

359 回覆
37 Like 239 Dislike
其實wiki 都已經寫左

研發

2000年,蘋果公司召集1000多名內部員工組成團隊開始研發iPhone,當時的專案名稱為「Project Purple」,被蘋果公司列為高度機密[9],為此還特別以各種理由分離員工日常上班的內部辦公動線,保密程度之誇張,已經到了連公司高級幹部都不知情的程度。時任蘋果公司CEO的史提夫·喬布斯一開始的想法是研發一款類似於iPad的平板電腦,但隨後他改變主意,決定進軍智能電話領域[10]。
Steve job 2011年死
第一部Microsoft Surface Pro 2012年出
你認真睇就知, 你篇文其實證明唔到你講既野
另外講既操作系統

Apple對於多點觸控技術的實驗開始於 2003 年,但是當時公司並沒有做智慧型手機的想法。

「我們總是想把 PC 塞進平板裡」,Apple前工業設計創意主管 Doug Satzger 說,「Duncan Karr(一位工業設計師)讓人們坐下來,在幾個小時裡不停地談論多點觸控。如果你能像現實中一樣翻頁,是不是很棒?如果你能透過某種手勢進行縮放,是不是很棒?幾周之後,我們被 Duncan 和他的團隊做出的原型機征服了。在桌子上放著一塊螢幕,連接在 PC 主機之上,螢幕上有一個多點觸控層。」

可以說,這就是一個連接到 PC 的 iPad。但是在開發團隊看來,它並沒有達到Apple的標準,沒有成為人們渴望的設備。「它是 iPad,但當時它又不是 iPad,」 曾擔任硬體副總裁 Jon Rubinstein 說,「它很酷,但是不夠好。因此這些技術運用到了 iPhone 上。」
唔係依部
你慢慢等, 佢地重未開到app 入黎反你
點唔係法

重要比埋其他豉油你
想知呢部iPad Pro點吱牙膏法?
點解唔可以買哂?
算係啲咩錢啫?
While initially competing teams led by Fadell and Forstall were working on different ideas, Jobs began to explore the potential of touchscreen devices and tablet computers.

This exploration eventually led to the creation of the iPad. Jobs envisioned a touch-screen device, much like the previous touch-screen device developed by Apple, the Newton MessagePad.

Apple’s Chief Design Officer, Jonathan Ive, crafted the iPhone’s distinctive form factor, characterized by its almost entirely screen-based interface.

Jobs believed that tablet PCs and traditional PDAs were not the right market for Apple to enter, despite requests from consumers.

After the success of the iPod, Jobs recognized the growing overlap between mobile phones and music players.

用上面project purple個簡介, 對應番你呢段對話:
"原本iPad 係Steve 見到微博部 個人電子手帳有筆
覺得佢on撚9 用筆咁撚on9
一早應該用人類最直接工具 手指
之後去開發iPad 用手指操作系統
整完依套系統(部iPad未整曬) 發現依套系統可以用係電話"

你話"用手指原本係design for ipad"既技術, OK你0岩, 唔同你拗
(但其實我想講件事個本質係"多點觸控vs單點", 個重點其實唔係手指同筆...)
但你睇清楚, 個development 最後都係指番去newton同ipod, 呢兩樣野其實同tablet無關
個技術係買返來
原本個製作團隊 就係整緊平板咁既野…
其實你地會用IPad做乜?
真係最好嘅嘢都俾咗你
係囉laptop可以拆mon 有touch screen 咩

同埋你有無m4咁慳電
Laptop拆唔到mon但touch screen好多都有
睇唔過眼
然後個IpadOS係垃圾
Jobs believed that tablet PCs and traditional PDAs were not the right market for Apple to enter, despite requests from consumers.

咪就同我講 Steve睇完人地 個人電子手帳 覺得on9
所以去搞iPad

之後買左Fingerworks依間公司
整整下 中途變陣 放左入iPhone先

大家個頭都係搞緊平板 之後中途先轉左出iPhone先

所以你講睇 product line 係搞笑
我唔係講iPad 早過iPhone 公開賣

係講緊 iPad idea係由個堆PDA開始
Steve 唔鐘意支筆 用multi touch去搞部平板
開發中途改左放入iPhone出左先

所以條發展線 係 堆PDA > iPad > iPhone
先開發 但後出世 係一件常見既事
真, 可惜太貴... 我覺得仲好過IPAD
https://www.youtube.com/watch?v=yleJZ3hVcyM
我幫你貼Forstall呢個訪問啦
另外multi-touch最早有大廠demo應該係Microsoft嗰張Surface coffee table,2000年左右
Surface個brand name之後drop咗,去到做2-in-1嗰時先pickup番
iPad響tablet嘅優勢係絕對
基本上係平板電腦嘅代名詞
all in但減鏡頭係咩玩法?
所以我既講法 依家你邊到唔認同?

jobs哥 覺得PDA支筆太廢 > 去開法用手指操作既iPad > 未搞掂 放左iPhone到先

姐係 iPhone既「原形」 係iPad , iPad既「原形」 係PDA

依家討論完 你應該對我講法冇意見?
我其實係插嘴,唔係同你嘈緊嗰條友
哦 係咩 我冇認名

我都係用簡單d 似故仔方式講下姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞