新 iPad 係蘋果 all in 之作

359 回覆
37 Like 239 Dislike
巴打有米
好多人買ipad 反而係想用電話既操控去嘗試做以前未試過既野
例如剪片拍片電子繪圖 甚至係寫作 1d 簡單既設計
呢d 全部係大部份行業唔係必需但又應該識少少去改變到自己工作質素既野
我唔需要買部靚電腦去試 甚至唔需要去重新學習Mac 機系統 只需要有部ipad 可以周圍拎黎用就可以解決問題
做一d 簡單既展示,教學等等
甚至1d 小店可以用某d app 黎做晒出單收費會計之類
Android tablets 一直都係收皮都收咗6-7年
有啲中年人好怕啲複雜嘢,咁一部電話或ipad就啱曬佢哋
例如我見有人用電話嚟炒美股,我叫佢正正經經用佢部macbook啦,話曬大mon易睇圖及搵資料,不過就係唔聽
又例如另一人只係要部pad睇paper, 咁佢就買部最貴嘅ipad pro 貪支筆
呢啲就係apple marketing成功之處

我就用緊部10年前android pad, 反正都係用嚟睇ebook/magazine, 使乜買咁貴
真係做嘢 - 雙mon或以上, keyboard+mouse pc快同方便個你個ipad好多
iPad Air Pro 就啱啦
比返部ipad mini 我先
想買部ipad俾個女玩
舊model幾時減價
你都識講啦multimedia,唔係illustrator/artist 呀
我有部皮幾嘢嘅cintiq pro ,一般illustration 我都係會揀iPad 做,嚟緊仲會有ipad 版zbrush ,只要有涉及3D嘅行業都會受惠
我識幾個畫野搵食嘅,平時都係電腦+電子畫版,ipad都有用但間中用黎畫草稿or輔助,最後交稿都係會用返電腦
可能我識得唔夠多,我唔排除呢個世界有人只用ipad,但事實絕大多數人都唔會
真係專業搵食嘅,ipad嘅前提係已經有pc或者mac
一般人有幾多時間可以畫畫
睇小幾套垃圾 netflix / 唔碌垃圾手機 唔撚打手遊/ps5/pc 啲時間咪係到囉

睇你都係唔做運動既肥閪借口撚 , 懶係好撚忙 好撚充實咁

一般人有幾多時間可以畫畫 咁都講得出 真係笑撚死人
用緊ipad air第4代,諗緊升唔升級去到新一代ipad好
大家有咩意見呀
好事
Air重啲冇問題,入門機
cut 到sim 卡都無埋
但spec 同ipados 差an 機太多
所以的士加價其實好合理,係啲人窮先反姐
冇iPad 會有Android Tab咩
10個用tab 9.9個都係睇片睇漫畫上網,所謂工作都係睇相睇pdf
高唔高spec都feel唔到,智力正常嘅人都唔會用ipad剪片

2萬都比唔起建議唔好用apple
舊款pro 好耐用
唔知而家嗰d 易唔易壞?
原來大部份做wedding 早拍晚播都係業餘用家
樓上個個都programmer /engineer /graphic designer 咁

現實8成香港人都只係買黎當孝子機比老豆老母碌facebook youtube

有1成係學生寫notes

1成係呢到公海連登仔水人買ipad做野

有幾何真係拎出黎剪片畫圖打機
舉個例,
我唔撚信影big day會有人on99拎部ipad出黎做剪片呀
比較從來都係以相同價錢作為基礎
班連登ifan成班都痴撚線
我諗現實上面包拗頸班友
9成都只係仲讀緊u扮有分折力嘅大學生

生活態度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞