短短半年已經幾次五百年暴雨,極端天氣證明環保既重要性

363 回覆
32 Like 365 Dislike
你自備餐具係唔係唔洗用水洗?
你用洗潔精洗都唔環保

你食緊的所有食物都要坐飛機船車運來
全部交通工具都要燃料

你係唔係應該唔食野改食屎
又黎
請你去睇 100 次 #25
你覺得有??
明日大嶼.西九填海.前海工程.
月餅盒大大個包裝
D零食一盒/包十幾個袋
家電無積極叫人整再用......
有呀
唔係覺得呀
係事實呀
你自己去睇下 ESG policy 或其他環保條例
真,我對環保嘅知識真係好貧乏,小弟想向你請教一下,嚟緊嘅垃圾徵費計劃,香港每日將會多用過百萬個膠袋,想請問下點解用多 d 膠袋就可以環保嘅?
吓,班外國人日日揸私家車冬天就開大個暖氣,我就迫緊地鐵返屋企煮飯,之後仲搞垃圾徵費M錢

你哋班環保撚唔好咁偽善好唔好?以環保為名,道德綁架&儉財為實
咁要人類滅絕曬先真係救到地球呀
果d 官 on9 丫嘛
推出一個本末倒置 / 執行力差既計劃
又黎
請你去睇 100 次 #25
https://www.mingpaocanada.com/TOR/htm/News/20201006/hk-gcw1_r.htm
昨早旺角水浸持續約兩小時,有水滲入附近大廈大堂。朱稱接獲市民投訴,質疑路政署近月以膠水加固地磚阻礙排水,導致大水浸,又表示近月署方改以石屎鋪路取代磚頭,但未肯定是否影響排水,已聯絡路政署及渠務署了解,並會在區議會跟進。同區區議員林兆彬則表示,上周黑色暴雨警告信號下區內未有水浸,他昨早10時許到場了解,渠務署人員已到場疏通渠道,他留意到渠內仍有積水且沒有流動,懷疑渠道淤塞導致水浸。
渠務署:行人路地磚無加膠水
水浸因集水溝有淤塞
渠務署表示,雨水會透過有斜度的路面流往路旁集水溝,再經地下排水渠道排走,所以在行人路地磚施加膠水並不會增加水浸風險,並引述路政署稱該處行人路的地磚並無施加膠水。
前士力處長:地面水渠排95%水分
土力工程處前處長陳健碩表示,已發展城市中,95%水分靠地面排水系統排走,只有5%依賴滲入地底排走。他認為,以膠水加固磚頭或以石屎覆蓋地面,與水浸關係不大,估計是渠道入水口有垃圾如膠袋淤塞,導致雨水未能經渠道排出大海,引致水浸。他說市區垃圾多,且路面較平坦、少斜路,故排水速度會較慢,現時港島設有大型去水口,雨水經地底排水道通往香港仔華富一帶後山,減低積聚在發展區引致水浸的風險。
我都係日日揸私家車
冬天開暖氣
唔駛外國人喎
打咩稻草人?
依家人類社會咁多問題
快撚啲滅絕比其他物種上位仲好

三體個女科學家做得最啱
人類係需要外星人去管同消滅曬
其他物種上位都一樣可以令地球出現極端天氣
恐龍時代啲恐龍應該好唔環保?
點解仲係月餅盒大大個包裝繼續係咁.
點解D零食一盒/包十幾個袋繼續係咁.
點解無宣傳家電無積極叫人整再用.
明日大嶼.西九填海.前海工程又無停到繼續破壞環境.

有法例又點米又係繼續做.
重有環保能對上面D野. 有無做過野先.
連登唔講得環保架
你一係就死咗佢,連原始人食牛都會畀佢批鬥點解食牛
一係就咩都唔做
冇spectrum呢個概念
侏儸紀長達 5000 萬年
人類文明史 5000 年
咁恐龍比起人類環保一萬倍喎
恐龍都冇用紙餐具
呢個真
成班一講環保就即刻邏輯壞死

雖然平時講咩都係冇咩邏輯
一律情緒發言
可能有呢
分解左冇變化石啫
月餅盒都有回收啦
點解點解
人地做咗咁多嘢你一律睇唔到
齋屌
恐龍將自己變成石油最環保
你輕鬆遮

大把工自備餐具唔方便播
又拎人地黎消費
要咁講
大把工自備餐具勁方便
尤其是文職果d 喎

講開又講
最近有d 外賣既紙餐具都唔差
竟然真係用到
月餅盒都有回收啦
小你老母呢D叫市民做
商家做D大垃圾出來,市民執手尾.

你環保能唔係源頭減廢
源頭係商家佬.點解市民埋單.

哦! 環保能收左商家佬錢.
商家佬做D問題出來就市民埋單
你呢D PK環保能唔理商家佬點制攸垃圾
點破壞環境.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞