短短半年已經幾次五百年暴雨,極端天氣證明環保既重要性

363 回覆
32 Like 365 Dislike
斬太多樹做啲垃圾紙餐具,激嬲個天
侏儸紀長達 5000 萬年
人類文明史 5000 年
差一萬倍拎黎比
呢個真
自備餐具係 make sense 好多
過度人口膨脹同持續發展咪相抵觸囉
香港所有人都幾千歲
你要用「過度」去講既
就咩都係唔岩架啦
飲水好,但「過度」飲水就死啦
讀書好,但「過度」讀書就死啦
如此類推
你地而家都係以過度使用塑膠去逼人環保啫,有D野應該用就用,但你地就提倡一刀切唔俾人用
「有D野應該用就用」
自備餐具咪得囉
勁輕鬆
Block多件開垃圾post嘅人抵制濫用網絡資源
我又為環保做咗嘢
駁吾刀即刻惱羞成怒
此post已完
講還講,唔好貼相
環保撚又好,左膠又好,認清楚一件事,是人類造成個世界咁唔環保,是人類破壞生態環境浪費資源,人口同消費先係環保的最大敵人,不過如果你環保左膠撚做唔到D咩實質嘢,死撚左佢都是一個方法去保護環境,始終人口少左一,資源又用少左一

利申: 非鼓勵自殺,只係想班環保撚睇清楚個世界
同環保膠講道理都係SIDE GAS。

而家就算科學咁發達,要天文台預計兩星期後嘅天氣都咁難。乜真係有人會信相而家嘅SO CALL 極端天氣 真係同人類活動有關?

根本個氣候模型係超複雜,唔係話人類儲咗百幾年數據就係大哂(前題係數據收集嘅準確度已經成疑),根本用百幾年數據去推測地球過百萬年嘅氣候趨勢係ON 9, 重要將個原因歸咎人類活動,係ON9 中嘅ON9 。就好似骰盅連開五鋪大,就話個莊出千一樣。而家所見到嘅,都可能係正常範圍之內。

上次五百年一遇嘅暴雨,明顯係政府想缷責嘅口號,我而家冇計數機係手,搵師兄幫手計計,唔好話連續兩年,如果連續二十年內,出現兩次五百年一遇 嘅EVENT,機會率係幾多?
又黎
建議你去睇 100 次 #25
佢 9up 一句你就即刻話已完
可以結婚
近年咁多極端天氣出現
咪就係令預測更困難既原因囉
UN 有 SDG吖,你背熟晒又典?

環保撚以為個世界真是可以可持續發展的
「環保撚以為個世界真是可以可持續發展的

同「黃絲以為個世界 / 美國真係有民主」一撚樣既對白同邏輯
連登仔
你係咪真係識嘅,我而家反而覺得你係扮環保膠玩曲。

I help you understand. 你應該而家嘅極端天氣係outliners,會唔會係當初model building 個dataset incomplete? 所以未能有效評估本來正常不過,但又被錯誤地標籤成為 "極端"呢?
樓主入土為安先
咁就可以幾千萬年後嘅一篤fossil fuel
有可能架
呢個都係其中一個懷疑論者既說法
但普遍就唔 buy 呢套囉

有無人on9到以為佢地講堅,賺夠啦要比人賺先?

題外話,美國有無民主要問返美國人,不過美國人真系有投票權
藍絲︰香港都有投票權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞