短短半年已經幾次五百年暴雨,極端天氣證明環保既重要性

363 回覆
32 Like 365 Dislike
死心啦 得一個地球,點證明到causation
control group 都冇
咁我想問 how dare you
又搭飛機 又用膠 又食蕉
你會有咩行動?
你可以去同d 學者反映
人地唔係咁諗

等於心理學、社會科學
甚至醫學
全部都係冇絕對完美 control group 做對照
你可以話全部都係呃人既
我會繼續揸我既車
叫我個賓妹幫我洗餐具
每幾個月就去一次旅行
膠係因為難分解+會產生微塑膠,對生態環境同人類健康造成影響唔關極端天氣事,果個係碳排放,兩單嘢黎,都係環保嘢。
depends 囉
製造塑膠既過程、回收重用塑膠既耗能
全部都係計數架啫
講黎講去環保都係保持現有人類文明下
達致可持續發展
並兼顧到環境保護囉
明左呢個概念其實好多問題自然有答案
講真用棉造衫都唔見環保,一件T shirt用2000升,牛仔褲要10000升,唔見比膠環保。近年開始由廢膠樽原料造衫。
睇耗能囉
所以我都係話 depends
塑膠係某d 特定情境下或者真係會好過其他原材料
一d 都唔出奇
只不過呢種特定情境大概少之又少
尤其耗能涉及埋回收、重製等工序
d 野唔係撳個制就會自己搞掂晒架嘛
都係計數
很不幸,近年服裝生產地由中國,轉移到孟加拉、柬埔寨,這些地方排污基建薄弱,生產棉纖物為害很大。唔能夠純睇耗能。
咁如果要考慮埋執屎要處理返d 污染物
最終都係要講耗能

當然唔理佢都可以
污水排放本身係社會成本,大量排放會影響水質,甚至食用水安全。印度發展皮鞋皮革業、有些河流已經不能食用
但限制人類數量對人類既文明發展有影響咩?
非洲禁多人唔通又發展得好好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞