短短半年已經幾次五百年暴雨,極端天氣證明環保既重要性

363 回覆
32 Like 365 Dislike
5百年前冇咁多人同膠咪一樣有暴雨
唔識野仲學人講環保?
中文又睇唔明,道理又講唔出。淨係識轉移視線,玩人身攻擊。
環保撚越來越低質,唔怪得淨係識夾硬來。
咁d 太空船大概幾時黎地球?
lm等睇高質辯論
搞到香港環保撚變過街老鼠,全世界反面教材仲自以為是。
問你香港環保點解淨係識罰巿民,益商家又答唔出。
自己幻想出個太空船出來轉移視線。依家一蚊購物袋只夠請哩的,加到十蚊呀笨。
香港環保撚變過街老鼠關我撚事

>香港環保點解淨係識罰巿民
其實唔係
好多人做左好多工作
你淨係睇俾人罰果 part
睇唔到人地努力果 part 啫

> 自己幻想出個太空船出來轉移視線
乜鳩比人類更高級既生命又係你自己講先
無啦啦變左我幻想 + 轉移視線

你好能 kam
我講緊人類係比恐龍高等生物,係事實,你個太空船邊度走出來呀!唔識中文定係唔識常識?
好多人做左好多野我有否定過?你又玩轉移視線! 依家係全港舖頭都收一蚊購物袋!請問我樓下間面包舖做左乜環保野值得次次賣野收人一蚊購物袋呀? 反而好多人日日用環保袋,間中一日唔記得帶就被罰一蚊。
你話哩的白痴環保政策唔會越行越克人憎就真係奇怪。
主流認同唔代表係啱 你呢個反駁有啲弱
恐龍一次冷氣都冇開過 咪一樣凍死喺冰河時期
所以絕對有理由相信地球個周期or其他因素係遠遠大過人類活動+環保
> 主流認同唔代表係啱
科學理論係咁架喎
從來冇理論係一定啱
任何科學理論都係可以錯
只要有反證出現就得
但一日未有反證
主流既說法 = 目前最應該接受既說法
無數咁多 paper、不同國家既學者有份研究討論
聯合國上面有過咁多次發表同爭論
你覺得個份量係連登仔講一句「我唔覺得係囉」可以比較?
荷蘭叻?阿叻都嗰頭近啦,仲叻咩哥

教你另一個普及環保的方法,用均窮呢招,當去到個個都窮又無錢嗰陣,你就會發現每個人都好環保,連餸頭餸尾都食埋
有理有節,無理由唔信服的
咁真係想知就去 google 下
大把人寫得有理有節
真係唔難睇到
這算把啦

另外唔好乜春都Google,佢都是攞你D資料去業配廣告
咁對唔住,我真係識唔到咁現實既環保撚不過又咁講,佢地肯向現實妥協可能已經俾人踢走左
客製化廣告其實冇咩所謂
反正點都會睇到
派埋d 九唔搭八既廣告俾我咪仲 on9
好撚聰明呀你你唔講都唔知點解全世界都冇人跟你講咁做點解既?點解既?
你連咩係自然科學都唔識就學人拋書包,不如去讀夜校追番上中學程度先
根本政治主導多過科學主導
主流說法柒咗一次你都仲要當金科玉律:
講咗咁多年"全球暖化",
依家又改口"極端天氣"

仲有點樣反證一樣嘢唔存在呀
你反證"神係唔存在"黎睇下
環保撚根本係宗教 重要逼人信 衰過耶撚

你咁既思維根本就係羊群心理+奴性極重
最多人講一定啱? 聯合國一定啱? 自己冇批判思維?

同埋唔係"我覺得",你都識講有唔少學者同反對者爭論過,證明成件事係controversial,純粹你輕視呢啲反對聲音,label 咗係"陰謀論"就算。
「講咗咁多年"全球暖化",依家又改口"極端天氣"」
呢個咪 exact7ly 係科學囉

就因為唔係信仰
所以任何理據、說法、結論都可以被推翻
都係果句,有反證就拎出黎
冇的話就接受目前最主流既說法

明明手上冇任何證據
一句「我覺得」就推翻晒所有 environmental science / technology 之類既基礎
再話人地係「羊群」「奴性」
都幾能癲
珍,要好好地讀下書先
哦,照你咁講,即係證明唔到無,就代表有

定是證明唔到有的話,就一定是無先
係目前已經有無數咁多學者、大學、跨國跨政治咁做研究
得出黎既結論係經過 peer reviews
有觀察有數據有修正
而且完全自由俾任何人去 challenge
而經過咁多年
只係越來越指向極端天氣同人類碳排放有關係之類 blablabla
大家想去挑戰 / 推翻既可以自便
係咁屌d 餐具都係嘥氣

至於陰謀論係咁吹
吹到話人人只係想藉環保搵錢
但咁多年d 碳排放大國千方百計都唔想減碳
因為要環保其實某程度就犧牲經濟發展
呢d 又睇唔到?

不過
一味活係自己既幻想入面
想象所有環保理論 / 科研 / 運動都係陰謀都係假既
係舒服d 既
樓主係咪用同樣既原因信咗當年既"全球暖化" 同"Covid疫苗冇害" ? "全球暖化論有冇peer review

唔一定係為錢,有時係純粹on9 一開始set 錯個agenda,然後條政治路線就一路咁行

同埋政府同學術界柒咗咁多次,點解我要信
咁d 人信左牛頓個地心吸力
之後又走去信愛恩斯坦個萬有引力
又或信左愛恩斯坦個相對論
然後又走去信霍金既量子力學
是咪成班羊群、成班奴性?

用個「信」字本身都已經錯晒
以科學觀黎講
係目前未有其他更強力既證據之前
就接受而家科學界既說法
我認為係合乎理性既選擇喎

都係果句啦
你有反證、反例反駁到既
歡迎去同d 學者反映
香港都有唔少大學有 environmental science 學系
你可以堅持一切只係政治陰謀
全世界都係柒左唯有繼續柒落去
正如你可以想像 matrix 個世界觀係真
所有人都被機械 / AI 養住
唔駛證據,你信就得
越來越指向...有關係 為左呢啲濕鳩correlation 就要全世界人向同一個方向行,憑乜嘢你信你既事
過多10年柒左又話係科學偉大,因為可以被推翻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞