[TVN][NETFLIX][韓劇] 淚之女王討論區 XI

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
其實最後意境好靚,不過拍到好慘情好唏噓
條編劇應該係特登咁寫,等你睇完都心掛掛,我睇到好空虛,個後勁好強
我都好想有咁嘅愛情,不過老實講呢啲愛情只會喺戲入面出現,現實唔會有
愛在大都會
唔止啦寫姑姐細佬嘅甜都唔寫主線嘅甜,仲要交代埋家姐同啲鄉里嘅嘢
所以有時追韓劇係用黎填補現實無既情感
可以寫到美好得唔現實
亦有啲好寫實能夠引起共鳴既
有啲似Utopia
咁事實洪白係幸福快樂既結局爆埋俾你知
我咪就係講佢爆左個尾 變相觀眾少左個幻想空間
唔理啦 我要雙金真人呀
拍係拍好,但成套劇感覺係被迫cut甜咁
連頭一兩集講佢地新婚係咁錫嘅申段都冇loop過咁滯
後尾剪到一岩一忽咁
所以先諗係咪關金賽綸事
睇下個愛情challenge搞成點
原來雙金兩個著啡色褸個段戲係佢地第一日開機就拍
又幾有道理
珍 只有雙金現實結婚全球劇迷先會釋懷
尾兩集真係完全代入唔到
還返哂之前啲眼淚俾我
其實係咪拍咗2種結局
但朴大媽要以咁樣方式呈現出嚟
最搞笑臨尾拜山講到個ending好高級咁
想講其實畫風突變勁突兀
你要懶深度前面就唔好搞到咁轟烈,由細細個到青年都有童話式緣份之後結婚又有好多風波,但佢地都未正式修理返段婚姻重回正軌,你就夾生整個墓碑出嚟,俾我感覺就係得一想二,整咁多花神吸睛最後醒起返有個意義要帶出嚟趕住收工
想講咁都收貨,真係唔怪得佢哋整咁多狗血嘢
第一種2034年死 第二種2074年死?
其實結左婚就明
其實係專登 ...

戀愛雖要激情

但婚姻生活要誓水長流先可以白頭到老,永結同心
交代重新戀愛,曖昧係最幸運既事
唔係 意思係可能本身安排咗另一方式既結局(無死)+今次墓碑結局,但朴大媽選擇咗後者

2034年係原本朴大媽定,但被流咗岀網,然後好多人反感先緊急改咗做2074 ,因為有人po 4.16影相
背着善宰跑!而家去到第六集,覺得編劇callback功力比依套好好多
我覺得法庭嗰part好有tvb feel
頭先初初睇嗰時覺得好唏噓,依家諗諗下其實最尾好高質好唯美,同最愛嘅人一齊上天堂繼續幸福快樂,呢個ending好有餘韻
負責喜劇部分
究竟最後喺度做咩 本身係諗緊睇再求婚同結婚 無啦啦skip去幾廿年後太遠啦
有床戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞