[0-4] LA Lakers | Mamba Forever 討論區(548)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
去到關鍵時刻唔敢用
所以常規賽啲乜乜柒柒實驗都係冇撚用
Ham狗果種廢係邊個都睇得出
無錯 所以真係純粹ff 佢肯收你40m都執到
所以證明佢真係冇撚用到癲
練嘅嘢唔用 用翻輸嗰套
又硬頸又唔撚試
木技能包打4號其實ok
唔算太慢 有一定射程 搶板又ok
我真係未試過咁憎一個教練
Playoff先嚟做實驗Ham夠閪膽咩
你話ducan同司機肯主動減薪,但情況唔同
一來佢兩個真係一人一幫親生仔
二來佢兩個減薪時是真的退化了很多之時,比不辷現在james表現
西區第一冇主場
下年開始豪華稅
珍尼點會洗錢
防守夢遊
入埋唔夠走甩人輸果d
其實成隊咪一樣
夾撚死
https://youtu.be/SgrLwF5pXCc?si=OfRC2uYFa4YJbNdQ
重溫比個心理準備自己先
迫走手james重建咪唔洗交tax囉
我哋用過木 AD Hayes三塔屌死大飛
但我諗佢都要認清自己基本上唔會再有機會奪冠 一係要錢同榮譽 一係就最後爭冠機會 睇佢要咩
我寧願佢出雙塔or三塔
而家陣容打死亡五小等於自殺
對面仲有個top tier中鋒

不過就算Wood同Van下場出都幫唔得幾多
Wrongdo 都準過dlo ….
siu4
twitter咁撚多人post牙羅場邊食野
睇翻你啲post 係咪想做下位著名蛹迷?
Van交到功課可以抵消mpj
Murray就比gabe
湖人三連敗金塊,都是上半場領先,下半場金塊發力就逆轉。

這三場比賽可以寫的很多,但有個我比較感興趣的「銜接段的調度」。

銜接段,一般是指第一節後段到第二節前段,先發休息,替補上來銜接的時候。

尤其是第二節前半,通常先發只會留1~2人「帶替補」。

金塊的調度一般是:
Murray(莫雷)第一節先休息,Jokic(阿肥)打滿第一節。
然後第二節前半給莫雷帶替補,阿肥休個五分鐘,回完氣再回場上。

湖人則是LBJ(老詹)先休,AD打滿第一節,第二節前半給老詹帶替補。

去年第二輪勇湖對戰,Kerr也有狙擊AD休息的銜接段,有一場就是直接這樣帶走比賽。

今年的西區第一輪,湖人總教練Ham(火腿)也出招了:

讓AD第一節先休,第二節前段搭配Hayes擺出「雙塔陣」來轟炸阿肥下去休息的金塊替補。

眾所周知,金塊先發戰力很強(可能是全聯盟最強),但替補戰力比去年弱了不少。

從銜接段著手,是火腿戰略上不差的一手棋。

But

這個但是很重要,金塊總教練Malone(馬龍)看到火腿第一節提早讓AD休息,
心裡就有底了,他馬上使出對應的一手:

把最近五場球都沒上場的DeAndre Jordan(DAJ)直接第二節開頭就派上場。

https://www.ptt.cc/bbs/NBA/M.1714111525.A.AE9.html
其實係ham叫廢老打持球定廢老自己爭住要key ball
之前off ball 9/10 3pt去左邊
咁勇士係最醒嘅 附加賽直接1:0出局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞