[月經] iOS集中討論區 (253) 靜過鈦空

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
一定等你忍唔到買完mini 6先出
等埋WWDC 就知值唔值咁貴
一定無miniled Oled
大家可以回家了
本身用緊A12X以上、純粹休閑用途既iPad Pro user 根本冇必要upgrade
好明顯舊 design 本身留左一手
冇橫向前cam
但照用pencil 2

依家iPad lineup+配件compatibility個垃圾程度係:
Case 1: 假設我本身買咗部mini 6連筆出街用,依家買咗部Air/Pro 13想屋企用,想用筆嘅話一定要買新筆,又唔可以放咗舊嗰支
Case 2: 假設我買咗部Pro 13連keyboard屋企用,又買咗部Air 13俾兩老(老母機唔care spec),佢地FaceTime想有個stand企住部iPad+較角度,但用唔到我個keyboard

如果今代iPad唔好賣,除咗iPadOS同價錢之外,我覺得堆配件一定關事
你試吓拎部12.9 + magic keyboard 出街你就明

利申:我會拎出街溫書
覺得係大部分消費者用唔著既AI
話說上星期發佈會Apple狂講AI+壓扁哂啲工具嗰條片得罪咗好多用MacBook/iPad做設計嘅artist
嚟緊Apple WWDC講AI應該會講得好小心
地球老母竟然冇出聲
睇怕都係出比肯比錢買高配果班人
普通消費者加RAM都呱呱叫
Pencil 2變咗孤兒
Apple Store display得返Mini用到佢
平啲嘅Pencil (USB-C)反而兼容新iPad
Apple成年冇update過堆iPad
本來係大好機會一次過執好哂所有iPad同啲配件
盡情推新嘢/out哂啲舊嘢
結果依家唔上唔落搞到一pat屎咁

理想應該咁樣做:
一次過out哂pencil 1/2
出ipad 11/mini 7 support埋pencil pro(可能部分功能用唔到,但起碼pair到)
ipad air m2 support埋新keyboard
班artist主要係覺得Apple勁講AI+壓爛啲工具係唔尊重佢地啲技術/想一部iPad淘汰哂佢地

雖然我明點解佢地咁諗
但我覺得佢地都係太過敏
點解部iphone而家會自動幫我卸載啲apps
硬係覺得今年bts ipad air 係送最平嘅 pencil
未有, 未有, 未有, 通過, 回家過年
係, 我覺得渣流灘嘅機率去到 80%
17.5rc拍得住17.3唔會用用下發熱
Pencil 2一定會淘汰
iPad 10係底產Product ,喺出咗支type-c Pencil 情況底下真係無需要update 到support 埋Apple Pencil Pro,只不過喺Mini未出新之前會有啲亂咁解

Keyboard 就Apple 度縮啦,要將個新keyboard 玩多一兩代先下放。不過個人感覺係同部機厚度有關係,新版keyboard 應該係物理上放唔到新iPad Air,而舊keyboard 配新iPad Pro 應該有gap

Mini 7同iPad 11因我為A系CPU,跟9月iPhone 或者10月直接上架都唔出奇。如果Mini 7今年又係改橫鏡同Apple Pencil Pro,條產品線就會正常返,Pencil 2就正式收皮
睇左好多review都係講支新筆係iPad pro用會幾咁好
如果係新iPad air用又會點?
條邊幼d我都即買ga la
快出新
等緊17.5正式
可能要過多3-4年,巴打等唔等到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞