[月經] iOS集中討論區 (253) 靜過鈦空

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
應該係塊panel嘅成本同大細唔係線性關係
大少少可能已經貴好撚多
純黑一定係
但唔係純黑嘅話miniled少啲分區都會好肉酸
一噠噠光暈
上代12.9 2千幾分區都有暈

不過今次個case我真係唔覺得用lcd有咩問題
4千6蚊 仲想點呀
LCD冇分區其實係full screen光暈

夠平ok嘅
都係錢嘅問題

你都係mon post啲大佬,應該都明成個mon發灰好過一噠噠咁灰
如果你考慮ipad 10
不如睇睇翻新air 4
先33xx
一樣A14,又唔洗gap mon
文書就冇咩所謂
睇片我寧願要一噠噠光暈 始終mini led對比度高好多 有立體感
當然oled更好
成個mon發灰,你睇劇/電影嘅暗場景根本睇唔清
咪講緊睇睇netflix 囉
睇netflix 要幾專業呀 一半以上都灰, 三體都睇到眼殘
13既M4多咗一個核
係,一般用家至少都需要單層oled室內睇Netflix、YouTube睇得清黑位已經夠做

專業影視人士先會長期喺戶外睇HDR片,要雙層oled去推高個亮度
呢個係 1tb 同 2tb 版本先係滿血 M4 細容量少一個核
11 同 13 都係咁
有環境光嘅情況真係有咁差咩
我平時都係熄晒燈咁用ips lcd先覺得灰

不過你既然要睇咁多netflix又要用apple
咁就食住一定要上pro
冇錯,同買電視機一樣
大多幾吋已經貴幾千蚊
極端啲 86吋電視同100吋嘅 差成倍價錢都得
唔太關戶外事 HDR亮度本身都可以去到幾千nits 甚至過萬
當然光d 喺戶外可以清d
出HDR會明顯好多
單層唔夠亮度即係達唔到HDR
推爆光嘛
不過lcd有資格開hdr咩

我而家唔開HDR都覺得LCD灰
睇得OLED多
達到嘅 只係出唔晒 有少少壓縮
用家層面現階段有full screen 1000nits都好夠做
個磨沙mon 係乜黎
仆佢個街256/512閹spec都算
nano texture加錢嘅都唔撚俾 唔撚換了
iPad Pro 2018 除咗得4gb ram 電廢廢地 冇野輸
話說有冇人有士多iPad清貨價?
有冇人一揀字就freeze
咩app都係 重開都冇用
呢到講到 iPad Air (M2) 好差咁,想知有咩好代替品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞