錢志健 同 羅家聰 公開閙交 。

464 回覆
11 Like 137 Dislike
聽咗幾分鐘真係頂唔順,點解佢講嘢要幾個字咁「凳」出黎,一句完整句子流暢咁講都做唔到…
有無人節錄重點,兩倍速都要忍受30分鐘
撈過政府銀行大學都冇料
Ching 撈咩咁有料?
其實kc都講過經濟理論其實冇implications, 又估唔到即市, 其實真係好似佢呢種實用派形容經濟師個個都係鳩嗡

所以同渾水梁君卓果d學術派唔啱, 最記得kc同學術派果時三隧分流嘅經濟理論開片, 而家睇落kc真係比較貼近現實果個
有冇link? 想睇返
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E6%B8%BE%E6%B0%B4%E5%B0%88%E6%AC%84%EF%BD%9C%E4%B8%89%E9%9A%A7%E5%88%86%E6%B5%81%E7%9A%84%E3%80%8C%E5%8F%8D%E7%9B%B4%E8%A7%80%E3%80%8D%E8%A6%96%E8%A7%92%EF%BC%88%E6%B8%BE%E6%B0%B4%EF%BC%89-050645870.html 記得鬧左好耐

https://www.youtube.com/watch?v=84hy0rFeZn0

呢集有印象
$生搵練功報主持直播講KC

ON9 同一個訪問又搬返去自己台cut成19分鐘

乜時間出現?
真心唔明佢點在ibank, family office做,講野咁長氣無重點,聽一陣都煩
可能講英文好啲
KC對子君真係好好
依班所謂學術派咪開口埋口芝加哥張五常, 篇篇文都陰啲陰啲show off下自己係張五常弟子乜乜物物圍爐打飛機
好 既然你問 -

有一個節目中 好似係堅離地台

KC 大大聲話金融機構好少發債

因為金融機構無tangible assets

我諗任何有買開債嘅朋友都知

銀行係發最多債

高盛 美國銀行 JPM Barclays 滙豐 中資銀行 數之不盡

間間都有發大把債券

如果咁基本嘅金融運作佢都搞唔清 你覺得佢呢個經濟學家水平去到邊? .

更加唔好講 佢而家係專業KOL 就更加要有sense

Stephen Roach 批評香港絕對係震撼彈

Roach 一定係典堂級投行經濟學家

KC 完全無意識係幾大一件事 仲串返 $ 轉頭

真係睇到好老尷
睇錯左車志健. 無咩事我出返去先
呢個錢志健真係撚樣黎
但依家梁君卓(仲有個徐家健?)好似收晒皮
https://www.youtube.com/live/au2sTMC8T3I?si=bVpV3sJZbDSSDyqk
袁公直線抽擊錢
當年錢有訪問袁公(袁公之前有同佢講無能力救在囚/47等人 ),錢有集訪問一開波就話袁公係大陸長大,唔信香港可以一國兩制,又話人搞香港議會,重點唔會放喺救人方面,話袁公要犧牲在囚既人,之後袁公一開始都好冷靜話錢講到自己好冷血,跟住都慢慢解釋返個策略喺點(忍到未爆seed),錢之後成集都陰d陰d話袁公唔理在囚人士,自己就好擔心好掛念佢地,去到條片中段袁公都扯撚晒火,未到狂屌不過已經好撚激動,而家諗返,都唔知佢左膠耶撚超自我,定係搞屎棍
袁弓夷真係好憎錢志健
一來而家少左商界或者學術雞棚搵經濟師吹

二來政府而家都唔駛搵學術派,剩係搵反駁隊就夠
KC算唔算YouTube 最紅評論員
基本上個個時事 財經網台都有佢咁滯
其實可能就係呢d 鬥人嘅手段高...
R 撈得好勁 但分析好皮毛 聽到忟
R撈之餘,好多節目都係hea 答
十個節目七個都係hea
咁佢政治手腕同羅家聰比爭好遠
羅家聰一晚就搵咗馮智政、張子君、raga幾個黃絲台反擊
聽果d黃絲,咪又係想聽「香港玩撚完」
駛鬼認真做節目咩
花生炒咗幾日,出晒黑煙,我諗錢先生可以收得皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞