2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)

375 回覆
262 Like 13 Dislike
你咁驚 你而家都可以唱定好多外幣
賤種連登狗快d繼續破壞香港 含日本人條撚啦 on9
我識好多個日本妹SP, 個個都搵幾千萬YEN一年
首先係任何國家黎講,拎中位數既其實基本都係基層黎
係呢個前提下你提香港住屋開支有冇考慮到香港接近一半人住緊公屋呢個事實?
同埋無論點講都好,單身一個人住既只係佔社會少數
就算唔住公/居屋,你只要係同另一半同居(which is肯定多過單身獨居)
你上面個住屋開支已經即時除二
生活用品先最平
唔講100yen店,買衫都仲有好多地方平過u記
即係又係地產霸權問題
買美股?外國樓?外國貨?
購買力全面縮水
1個人住1R就唔洗3500.
水電煤電話費750差唔多
搭車公司有交通津貼.唔係住太遠既已經全額補貼
自己煮既話根本唔洗2000.間唔中出街食先唔多2000

日本要慳錢既話.可以慳到既程度>香港好多

不過講到尾.日本番工唔係為錢.係為左住係日本
1000 円 碗拉麵 已經係遊客價

但係香港人覺得平
睇返地方同邊一行,喺街邊睇到嗰啲通常低,青森,鹿兒島啲鄉下地方又會低啲。但average點都低過香港。
就係要加郁個價
日本最大問題就係咁多年個價唔郁
慣性到加價都要道歉
中位數?
幾時輸入日本外傭???
所以日本人工幾十年冇加,中位數都要等到2021年先俾香港追上

所以以前日本真係幾威
成日又一星期同一年比你去日本餐餐食好,洗錢梗係爽
去過到住先唔講除咗日餐冇野好食,仲要貴 50萬yen用一個月,你旅行7日都用咗20萬啦

英加仲慘,餐餐自己煮,再呃自己生活好咗
以前日本人工高咪又周圍去旅行
Ching係咪中學數學都唔識
個個地方面對問題唔同
香港野食相對平可能用強貨幣買外國食材
甚至買支國食材
再講d老闆可以響材料揀差d黎保持番自己利潤
租金就梗緊啦
都唔預會有得鬆手
睇下而家有幾多個業主市淡仲會同你減租
應該唔使計數都已經可以直接得出呢個結論啦
日本鎖咗國唔再進口嘢就可以咁講
總係有堆柒頭崇日撚以為日本真係自給自足 唔入唔食外國貨
剩係買支橄欖油 同一牌子同一容量 前年2000yen 今年加到4000幾
因為yen平 成本上升好多野狂加價 人工加得少 新聞已經成日係到講
今日日本,明日。。
真心做咗咁多年香港人你都唔知香港最低工資係一個無效嘅price floor?
東京差不多
我公司請OFFICE人稅前都係18000-20000HKD(仲對5.5緊個時)
今年聽講要搶人, 要20000起步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞