2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)

375 回覆
262 Like 13 Dislike
香港收入中位數=最低工資743小時
日本收入中位數=最低工資274小時
用最低工資計其實冇得比
香港又有幾多人拎最低工資
但人地係真係可以好多人拎最低工資附近

情況同加拿大一樣,安省最低工資$94蚊港紙
但真係好多人就係拎依個數
所以成個加拿大稅後收入中位數都係低過香港,even最低工資係香港兩倍
所以如果比較薪金數字未必實際反映到生活水平,受匯率因素影響比較大,每個國家稅制又唔一樣,如果香港人工而家高過日本,係咪又代表香港生活水平好過日本?又唔見得係。反而要睇埋失業率、堅尼系數、購買力、CPI增長、QOL(生活品質)呢類數字,你問我睇薪金中位數意義不大。
大把地方都係咁
所以以香港收入水平嚟睇 香港出街食根本唔貴
其實啲嘢真係貴左,食品、搭車等,部分比起一年前都升左10-20%,差在個平均對比起其他地方仍然係低,而且日圓低亦令外國人感冒唔到。

連松屋好多個飯都一野加好多
日本租金平均約HKD2600
呢個仲係唔理面積平均
一人單位更少

日本一人戶每月水電光熱氣合計平均約HKD500

交通費大部分公司都可以全額claim
40港元計, 香港8.7萬人拎最低工資
但生活水平本身就已經好難量化
薪金已經算比較客觀
當然我同意要比較其他野
但依個post係講緊人工,我亦冇帶出日本人工低就一定咩都差既結論

講起堅尼系數,單睇依個指數其實亦冇意思
只係唔知點解咁多人只係睇依個數話貧富差距大,就等於好差
國家A收入中位數1萬,top10%搵2萬,top1%搵3萬,物價指數100
國家B收入中位數2萬,top10%搵20萬,top1%搵200萬,物價指數150
就咁睇國家B既貧富差距好大,物價亦比較高
但國家B既人客觀上購買力其實更高,貧富差距大唔代表窮既人真係好窮,只係相對上冇有錢人咁有錢
物價比較高,但因為人工更高,購買力亦比國家A高

所以好似你所講,單講一個指數冇咩意義
但依個POST就係講收入,點樣解釋就每個人唔同啦
簡直算平
其實真係好多日本人唔出國
好似好多人連passport都無拎
因為呢個係安倍政府貨幣政策嚟
用弱日圓去推郁通脹,再推郁經濟增長
之前20年嘅通就係泡沫爆破嘅後遺症嚟
亦因為當年好多日本人炒燶股票同地產,就躺平只儲銀紙
所以呢十年先玩負利率,喺日本銀行存大額現金冇利息仲要收保管費
係玩到依家先谷得起返個通脹咋

再加上,啱啱一個月前,日本勞動組合工會同資方傾好,大部分企業都平均加薪5.28%,所以松屋咁加價法係合理
巨無霸餐(因為香港依家好似無單賣):
日本要44分鐘最低工資食到一個餐
香港要69分鐘最低工資食到一個餐
香港食野係唔貴
只係好好彩周圍所有國家食野更加平
但當考慮埋稅後人工,就會發現個d所謂平既國家,對當地人黎計其實都唔係好平

移民左加拿大之後得閒返香港探親
會覺得香港d野食平到好難相信,香港人仲要高人工d
當然去埋日本台灣就會更加覺得平但佢地人工係香港一半
點解你只係識用最低工資去比較
平時講人工d人就會話咩高人工既人拉高哂平均數
但又唔見有人會話又有班人只會識用最低工資去計

上網睇巨無霸餐賣690yen
香港係$35?
我都可以講排收入中間既香港人,一個月買到571個餐
日本人只可以買到400個餐
香港係$46
中位數喎 香港中位數2萬左右
最慘係香港入嗰條數縮緊
外資走頭,一係直接投資中國唔經香港
香港人北上又好走去日本都好
啲錢都係洗出多過洗入
資產價格去到人工好快都會慢慢向北邊拉近
你都可以話香港人慳啲食大陸嘢囉

問題係大家都窮食,人哋就窮食日本國產好嘢
你香港人就窮食大陸元素表
就算係$46都係香港買得多d
未計依個係稅前
就算搵得14000,都有7成係比左稅同社保
香港搵20000,除左5%強積金之外又要比幾多稅?
d稅都慢慢越黎越高啦
%冇加到,但免稅額陰d陰d又cut下你咁
其實食唔到幾多年老本
用港紙計既話
日本就快同台灣睇齊
當然唔係啦 2024年所有商品都已經係藤冧瓜
工業比你自己生產 都要入口石油果啲
日本一向缺乏鋼材 技術再好 原料都要入口
就算好多食材 都係要入口 好似饅魚都係中國養多
全部野加埋 就唔係一句一年一部iphone冇影響
買本地野咪冇影響
買國際品牌就仆哂街
日本有好多野都可以自給自足,但亦有好多野係要入口
其實匯率大於一切 英磅好似10年前咁高都人人3皮
高過支那 真係偉大的黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞