2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)

375 回覆
262 Like 13 Dislike
只可以話日本生活有得你選擇,想平可以住近郊,想豪亦可以住東京都心。食方面超市唔係淨係得惠康百佳,仲有好多更平嘅選擇,有錢可以去成城石井,冇錢去可以去OK lopia
日本人無需去國外啦
日本個人的海外資産達5.7萬億日元,創新高
2月新聞
根本唔撚洗同佢哋擔心
咁耐以黎加埋都冇2年係過10算(當你9.5已經係10)
唔明點解下下都會希人提10算
on9
咁我要人工高啦
唔同你出街問人啲人寧願要恆指高咩
所以送iphone 比日本妹豬可以屌埋屎眼
咁呢班擺明係中位數以上
或者有父幹母幹
平時講香港月入中位數個陣又話好多人出現金糧,大把的士佬地盤佬攞五六萬
現家一講日本中位數又變日本自僱人士高三成?真係龍門任連登仔搬
呢個真 啱啱大阪返嚟 係京都見鋪請part time 一千円一個鐘 交通費實報實銷
12000蚊已經夠租九龍啦
你呢個百零尺size係套房level
你想要又新又細既套房香港就難d
最多都係早幾年個d cls 180-200尺納米樓
應該8000-10000就有選擇 肯要舊個d套房既話5000都唔難搵
香港對單人自住不嬲唔friendly
有咩無處容身
美金弱個陣先係香港經濟好d個陣
因為佢搵緊最低工資
之前有單新聞(?)講粒糖加價個CEO 要寫信道歉
其實匯率同股市一向有相反作用
日匯弱到咁係好易谷高個股市
反而好似美國而家咁股匯雙強先係反常事
你由細到大都住喺日本
就唔會覺得咁驚艷架啦仲要冇海外咁呃like
佢地本身都好似好驚語言不通問題
我記得你收入個source 係計公司社員收入
比政府果個數高
所以應該計番政府果個為準
因為考慮埋非社員
連登仔:國內旅行咁平洗撚出國
然後成班香港人搶到連啲business hotel都貴一貴,日本人都未必住得起
好心你d崇日撚出少句聲當幫忙,淨係睇你講幾句野都知你離地萬丈

明明當地人俾加價加到叫苦連天,你自己香港生活輕鬆自在只係住細d炸都屌晒鬼講到世界末日咁,難為日本高通脹低收入,大把人過去二十年實質薪水都無加過,就俾你吹到生命穩定咁

呢d何不食肉糜既言論真係好癲
連登既世界 香港永遠係世界最差
香港又贏
到時大大口咁食屎
好癲 通縮
核心區域返工咁應該用返果區人工嚟計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞