2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)

375 回覆
262 Like 13 Dislike
日本公司包晒交通午餐醫療退休金 (大公司包埋宿舍添) 份糧就淨袋
香港份糧就要你全包
而家好似傾緊2026加埋 育兒支援稅
好平,想去日本旅居
樓主#1已經有提到日本物價低喇喎
通縮嗰陣人工咪一樣縮
大企業起薪開得太低,日本兼世界最強嘅game廠FG開價15K
後生仔啱啱畢業見唔到有差距,求其一份服務業同努力入大企業差唔多

喺大企業做咗十幾年變老屎忽人工就會多一截,不過頂盡都係多一倍幾
(日本全國TOP 5%人工先係中位數嘅2倍)

佛心!任天堂全體「加薪10%」大學FG起薪¥256,000 (HKD$ 14.6 K)
https://lih.kg/3327527
只要唔係用美金嘅地方都慘
hkdtwd 一樣升穿4
usdkrw
usdthb
usdinr

港幣掛美金先好似冇咩影響
因為香港樓價 租金貴
市民得番好細舊錢買嘢食 自然要賣得平
外國可以自己煮省錢
你香港住係必須點省?

上年數據得17k
唔係廢話
你睇呢度唔少崇日撚都話去旅行都淨係會去日本
所以對日本人黎講國內玩夠晒
匯率低 做老闆咪爽 多生意

淨係打工人受苦
酒店唔平呀
崇日嗰班真係唔係咁講
原來係戇鳩仔

日本中小企破產個數都9年高位
而家係睇邊個捱唔到
日本成億人
公道
日本三年貶值50%
只係比較收入幾多係非常on9

超哥年薪高過拜登,波叔年薪又高過鮑叔,係咪等於超哥地位高過拜登? 波叔能力又好過鮑叔?

on99
有冇計埋日本中位數係稅前定稅後先, 400萬円所得稅後+住民+社保得7成,2.7M,月入225k, 減70k租, 得157k, 未計水電通話NHK大概20k羊,家庭消耗品都10k, 平時日本人裝身同社交食飯都洗唔少。我覺得只係空間上好過香港,又儲唔到錢,所以先咁多女做大久保公園
美國佬食人血饅頭
拎大久保嗰啲嚟講大部份都係離家出走東横kids,俾牛郎搾完錢叫佢行過隔離做企街依啲極端例子都計你話嗰啲OL part time返風俗會有說服力啲
但係你第一段野已經中晒好多人旅行想要既野,仲要野食ok同物價低,又治安好、人又有禮貌,又有動漫文藝、又保存好歷史文化、又有溫泉、又四季分明。另外好多趣味資源豐富(玩車、釣魚,滑雪,模型)。景點就算講唔伏既地方、加埋上面d優點,我諗冇乜單一國家旅遊係咁好去重覆玩都唔覺厭。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞