2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)

375 回覆
262 Like 13 Dislike
我get錯左平均 自膠
多餘、滙率低到咁自然買少啲美帝野、唔去香港、人工根本無低過

大部份野除左能源自己都有生產

仲有記住滙率低左50%只係對美元掛勾貨幣,人地本土旅行、去下台灣韓國大陸泰國大把選擇

內需強左、吸引外資、逆差改善、天災重建、低通脹、足以抵消出口美商影響、股巿表現好、股息收入自然穩定

真正生活問題係人口老化職場文化同埋盲目上京
石油果d原材料唔洗入口咩
咁稅前收入中位數呢?
如果加拿大稅前高過香港 個結論就變咗係重稅搞到啲人窮過香港
其實只睇收入, 或者最低工資係唔會好睇到真正係個住嘅情況係叫比香港好定差. 係真係要計晒你一個月食住行嘅洗費, 先會稍為見到咩情況. 同好多人講話住英國好撚慘一樣, 因為英國人工低係同一個理論嘅野黎.

香港應該係要同東京黎比較, 最少咁樣會係公平d 嘅比較. 以東京黎計, 男同女加埋除2嘅中央值(中位數) 係約400万円, 即係約203000 港幣per year. 每月約333000円 per month, or $16900 HKD per month. 而香港中為數係$20000 HKD per month.

香港高人工嘅原因係因為你需要交無形嘅地產稅. 你唔高人工係唔會生活到. 唯一可以避免到呢個稅嘅人就係癡住屋企住. 亦解釋到點解香港後生會咁有錢, 因為佢同時搵到最多嘅錢又避免左交地產稅, 只要住屋企就得啦.

但係當你出黎做野, 或者到你要自己搬出黎同老婆/女朋友住個陣, 又係另一件事黎. 以東京咁計, 你通勤30-45min 內去到較多金融寫字樓嘅東京站, 你可以用約7万円 租到一間你係日劇見到男主角住嘅個d apartment. 好似呢d 咁. https://www.homes.co.jp/chintai/room/5655e950baae0323c70c682e2c28d1c8c908ffe1/?bid=1291930067053 仲要係新樓黎架啦, 2019年起嘅間屋. 333000円扣除70000円嘅租, 你仲有263000 円. 社員係通勤費可以claim 嘅, lunch 係東京市內1000円 一定食到個似樣嘅lunch. 再加埋夜晚係超市買餸, 加埋電呀水呀internet 呀, 電話費呀個d, 你見到你係一個人搵錢都會生活到.

對比香港你中位數20000, 你要通勤30-45min 內去到中環/金鐘一帶較多金融寫字樓地方嘅話, 我諗住得人嘅都要12000蚊港幣? 仲要外加每日車錢, 70蚊茶記食頹飯, 再水電媒internet, 電話費. 你係咪真係生活到或者無洗突都係一個問題.
所以啲㗎仔冇得出國旅行
同時間國內酒店又要貴咗咁多
好快連國內旅行都負擔唔起
隔離飯香呀,同埋自己國家打卡冇得威威
都唔係
電車望落iPhone android係一半一半
傻閪
我地用英磅/ 加元
得你用hkd 姐垃圾
中位數咪就係一半cut開 根本用中位數咪就係最合理
點都好過最低工資
香港搵錢係容易過其他地方好多
真係 所以我一翻到去都唔睇價錢係咁食
但服務好香港
日本大把野係靠入口
又ff自給自足
日本呢個大型割韭菜社會
係得崇日撚盲撐
但係你係核心區域番工都係死
仲要ot
香港人係日本 日日係家鄉周圍玩都夠
日本人有護照個比率 係超低 你就知點解啦
對佢地唯一影響 真係只有買入口野果時
但日本國內野 無咩差
真係除左電話
係國內玩 唔出去
所以去韓國中國台灣算
起碼物價差唔多
你計漏左稅年金保險嗰啲,33萬人工到手應該得26、27萬左右
傳統金融中心香港遲早不保
香港依家打算集中玩金融科技/web3
希望殺出條路
連登仔除左用港幣角度笑台灣以外,日本不嬲都差唔多,但唔會笑
英磅加元咪跌到仆街囉 死傻仔
條數點計都仲係同香港差好遠.

香港係12000蚊租金/20000 中位數, 佔左成份糧60%.
日本係70000円租金/260000 円中位數, 佔27%.

其他食野呀, 水電internet 個d 其實差唔遠. 香港最攞命係個地產稅. 而近呢1年, 係連外面食野都要俾埋地產稅, 仲要係劣食.
即係日本人懶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞