2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)

375 回覆
262 Like 13 Dislike
痴線
係香港嘅三份一
如果10算既話係咪高過香港?
係架
所以有話十年前10算既時候人均收入有3皮
高過今日既香港
香港東大勁過日本東大
日本人想去海外玩真係慘
換著比香港人無得去海外真係生不如死
日本與自己國家

唔使識英文
所以真係要把握時間去日本玩,想像唔到過幾年美金一弱港人真係無處容身
但日經創新高
香港乜撚都無哂 得返人工高可以j下
但iphone等耐用品,多極都係一年買一次
佔年薪嘅比例唔多

年薪嘅大部分其實都係用於食住行,再睇返日本嘅通脹率,呢20年長期都係負0.x-0.x%,(冇錯,有幾年日本係通縮
所以冇必要將日本人嘅年薪轉港元計
唔明點解香港人話日本搵好多

人工$10000
租屋$3500
水電電話$1000
搭車$1000
食$2000 (自己煮)
得返$2500

點用
香港人淨左儲埋咪又係買機票去日本
日本本身好撚低人工
而且高人工依點唔知仲可以維持幾耐
搭車比較輕鬆 返工通勤通常公司會畀交通費
要睇返物價先
個個日本人都好似香港人咁去旅行只係識去日本咩
但日本既生活用品其實都唔係平
普通買件衫買件鞋唔會平過香港幾多
食住就真係平呀
自己出街都貴
日本最低工資每小時51港元
100yen.300yen店已經好夠cover 好多生活用品
食人地自己養平

住平

但水電貴
交通貴
即係假設一個上班族搵30萬円一個月
平時衣食住行都洗咗25萬円,儲5萬円

2010年嗰陣10算,5萬円*12個月=60萬円=6萬港紙,換iphone洗1萬港,仲有5萬港去旅行

2024年嗰陣5算,平時衣食住行嘅質素不變
但儲嘅5萬円*12個月=60萬円=3萬港紙,換iphone洗1萬港,得返2萬港去旅行

即係變咗一年可以去兩次旅行變得只可以去一次旅行咁
唔係話冇影響,但唔會感覺上10算變5算係辛苦咗1倍
外勞點解唔請日本人?
地盤餐飲請大陸人,
半專業既請日本人。

最粗略去睇,日本要所有野都係香港半價先等於有香港人既購買力
要低過香港一半先叫購買力高過一般香港人
就算所有野係香港7成價,因為人工得香港一半,購買力都係低過香港

所以用香港人工去日本係可以做左土皇帝咁(冇咁誇,但的確係有好大分別)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞