2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)

375 回覆
262 Like 13 Dislike
退六千夠我揼三年垃圾有餘
都唔明垃圾費點解咁高討論價值
台灣人均GDP(購買力平價)同香港一樣tim
GDP同人工冇咩直接關係
當一年玩兩個長假
根本國內遊都未玩得曬
仲有, OP個表唔包自僱
日本自僱中位數有2萬HKD
比一般高三成
日本約14%勞動人口自僱
另約4%經商(有員工)

香港自僱好似約勞動人口一成
但香港自僱收入中位數低一兩成
住日本使撚去玩咩
日本人真係好多冇攞passport

很多留在日本本土旅行, 可能愛國意識重, 肥水不流別人田

亦有人同我講, 話 Daiso 幫咗佢哋慳好多
香港自顧人士 好多報低自己收入
呢個係東京內圈地段租價, 東京邊緣地區租金仲平過香港公屋
香港搵20k同日本搵14k。生活體驗應該係日本好啲,東京4k左右可以租到150-200尺既開放式單位。香港呢個價連劏房都未必做到,納米樓租金都超過10k。

食野方面日本除左水果同菜貴之外,其他食品都係平香港好多,仲有成熟既急凍食品產業,比你用好平既價錢(10-20蚊)買到味道唔太差又預製菜。香港買個波仔叮飯都要40蚊,同出街買兩餸飯一樣價錢。
因為窮人係佔大多數
成日話香港人工高 但根本就無幾多人月薪有兩三萬
成日話外國人工低 但好多人月薪都拎到接近兩萬嘅人工

如果硬係要拎喺香港可以月入三萬嚟講 點解唔拎外國月入三萬嚟講?
扣曬稅,計即時匯率拎緊10k一個月
靠緊呼吸維持生活
樓主你想比較購買力可以用PPP adjust
計完個日本中位數係16319 HKD
所以咪用中位數去計,香港收入中位數有2萬,3萬都有25%人,又點會冇幾多人有2、3萬呢

「如果硬係要拎喺香港可以月入三萬嚟講 點解唔拎外國月入三萬嚟講?」
依家咪就係香港有25%人搵3萬,日本得5%人搵3萬

定係你曲線緊我睇唔明
如果用PPP adjust
香港係28k tim
你擔心美金弱
不如擔心同美金脫勾好過啦
好多公司直程比張月票你
用中位數都冇代表性
top果10%人拉高左咁多
香港一樣大把唔夠2萬一個月
日本全國喎

中國香港市何德何能對比一個國家
法國香港老百姓好睇得起自己
幾準確
當我見到香港後生
大部分都係拿iPhone >13
日本後生好多都仲係iPhone 6
而且大部分都係爆左mon無整
擔心黃金變廢鐵?
定期券
屋企到公司之間既站全部免費
無記錯既話我之前好似交5 6000円一個月?
7年前
加拿大出街食飯先貴 食個M記都要90蚊港紙
中位數關top10%咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞