2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)

375 回覆
262 Like 13 Dislike
人地食咩
我地又食咩
2021年 有兩萬幾

差唔多啦,好過幾千
當你月入中位數搵2皮野 已經一個月差唔多40萬YEN

日本平均先20幾萬YEN

香港人工日本洗 個個星期去個短trip 住溫泉旅館都得
香港份糧要好使,一係痴父母住、一係搵多條友夾租

香港單人出嚟住係地獄

最近睇屋睇到好絕望
https://lih.kg/bHMJQGV
#18 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
走咗一批去外國永住啦,2023年有57萬4727人喺海外住。
香港個生活環境咁地獄唔出下國點頂到
唔怕 唱咗2M JPY
呢個真,日本國內旅行都貴咗啲人吹到唔出國旅行冇影響咁

日本已變成鄰國後花園

台灣人:有錢人留國;窮人去日本玩,盡可能減少台北支出(美食、租金)
https://lih.kg/3668465
假設衣食住行不變個前設已經錯撚到仆街
呢樣係要睇國家既經濟結構係點
日本本身係冇天然資源,你國家貨幣咁貶法
即係話入口既石油,鋼材,銅,鐵等礦成本不斷上升緊
會反映去衣食住行各方面
就算開餐廳都有唔少野係要進口食材
仲有你淨係講旅行,消費品呢?
手機?電器?名牌袋?化妝品?錶?相機?呢d加埋都佔開支好重要部份
車,相機,白色家電呢d都還好,因為日本國內自己有一堆企業,呢堆企業係日圓貶值下變相海外賺多左錢可以cover返部份成本上升
但你見以前日本手機全球大把人用
而家連日本自己都用晒iphone
白色家電以前係sony, sharp, panasonic等等一大堆霸王級企業
而家除左sony仲企得穩,其他俾中韓企業夾埋打到仆街
反映返去日本人生活上,就係要挨匯率買外國貨既機會增加
麥記40 幾蚊港紙個魚柳包淨包
香港食到個餐
仲要嘢食比較單一
出街食嘢百幾蚊一位係基本但食既嘢好普通
香港是但一間都屌打
你要拎台灣日本比我冇得講
但日本嘢你係嗰到住你食一年就厭架啦
同收入對比
香港出街食直情算平,反而超級市場就貴
樓主應該睇埋匯率同物價
係日本住主要用yen
可以講下日本人工
係日本過咩生活?
香港人去到d日本妹一定濕晒
唱多100萬yen先
機票酒店錢都收你皮啦,個個星期去
lm
日本住同飬車都平,留返喺日本玩都夠
飛田食新地
東京啲酒店個價錢貴咗好多
比起我開關初期去升咗成倍
之前好似話日本仔去東京工幹,要住橫濱
咁而家日本人工比香港低就咁睇都係受制於美金強日圓弱je
第時美國減番息個差距應該冇咁誇張既
當5算升上7算(唔拎10算咁高)
呢度都+40%
計港紙價1萬5都變2萬1啦
香港係受惠於美金短期J下
遲d只會愈黎愈差
再癲d同你勾支幣
香港高地價(買樓供樓租樓)當係刁民補貼稅既一大部分
不嬲物價同當地收入有好密切既關係架啦
但日本買本土國產食材算平啦
如果你唔係中高產要貪食外國野買外國貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞