2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)

375 回覆
262 Like 13 Dislike
計稅後既話唔差得好遠
台灣稅率好低
不過一般生活應該都係日本好d,始終產業多太多,野再平d

題外話,從來唔覺得台灣d野有幾平
除左食野平少少之外,全部都係香港價樓既話台北都唔平得去邊
唔似東京咁有真平樓
想去助養日本妹豬
你講嗰啲都有計落日元計價嘅日本CPI度,除非你話日本做假數唧
大久保放提
咁依啲香港有淘寶可以更平
連登日本經濟學家: 搵yen駛yen架仔邊駛驚

meanwhile新聞話紅蘿蔔同香蕉變咗高級食物
https://www.youtube.com/watch?v=w_ADfFHXzS4
所以好多日本妹去外國賣身買iphone
佢地唔用iphone同社會死亡冇分別
香港炒散平均月收入:1.1萬HKD(2012年, 現時應該唔止)
日本炒散平均月收入:384萬Yen(2023年)
基本數學 以前十蚊桶石酒依家十蚊半桶
點會唔影響國內民生
有個去咗澳門做雞養host
所以香港人>日本人
我係香港人呀hi

聽d日本做野既人工資嚇一跳,出街食野都唔捨得,諗諗下都係我請算啦

鬼咩,計計下個貨幣10年間貶左一半咁濟
人工咁低咁GDP 係點黎
利申 經濟 U
日本電話費都甘,預每個月唔包食都可能有3500支出比較啱
https://www.youtube.com/watch?v=Hb2kgEuhXNA

呢間賣美國牛既餐廳對比十二年前既menu
同gram數升多過一倍
個升幅仲高過yen趺幅
當然我知人工同其他駛費都有加
我唔知點樣計ppp
佢個匯率跌得好犀利
你點計的?
睇啲講日本經濟既書先有趣
之前好出名果本低欲望社會
睇左1/3 已經覺得日本就黎亡國
除左韓國中國台灣

其他旅遊地方最少都要坐七個鐘機

講英文又冇人聽得明
日本通膨續降溫 核心CPI增幅續縮、22個月來最小
https://www.moneydj.com/kmdj/news/newsviewer.aspx?a=c7a8734a-ed71-40f6-beb6-d075cba457e8
就品項別來看,1月份日本能源價格較去年同月大減12.1%、降幅較前一個月份(年減11.6%)呈現擴大,其中電費大跌21.0%(前一個月份為下滑20.5%)、都市瓦斯(City Gas)費大跌22.8%(前一個月份為下滑20.6%)、汽油價格揚升4.7%(前一個月份為揚升4.5%)。

呢個我都唔明真係可以電價氣價會跌
2023年1月油價80鎂,鎂日135,即係一桶油=10800円
依家都係80鎂,但鎂日150,即係一桶油=12000円
日本國內已經夠多嘢玩
邊度可以報名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞