2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)

375 回覆
262 Like 13 Dislike
依家窮啊嘛,以前泡沫經濟嗰陣佢地都唔知幾鍾意去歐洲玩,歐洲啲機場一堆日文。
但近年貴好左好多,出街一個人是但食啲咩就1、2百蚊港紙仲要份量唔係多已經泊得住加拿大,唯一好嘅係唔駛俾tips同稅。
呢啲po最正就係睇班香港嘅崇日撚死撐日本打工有幾好
香港自己煮唔算平啦, 特別係新鮮肉類
所以成日唔明點解d台灣人會話香港貴
佢地連打個機都係香港一樣價
但人工係香港一半
咁你想點比較
如果有李家超份糧,我唔介意做無名小卒呀
其實好大程度係好多報道都冇扣到稅
用稅前收入比冇意思
同埋香港真係太細
你外國唔住市中心可以住好遠
香港你住大西比係人地國家scale都仲係好市中心

另外單睇樓價比例冇意義
我唔係住日本比較唔到
但我用多倫多做例子
佢地樓價係平少少,但買樓只可以借到年薪3.5倍
相反香港借到月薪100倍
而每月開支都係高過香港,稅後人工又低過香港
變相儲錢難過香港,借錢又低過香港
結果係排同樣收入百分比既人
香港個個係買到樓,多倫多個個係買唔到
所以平又點,反而仲難買
同一道理 對瑞士人來講香港都好平
D台灣手遊,用港幣課金平過台幣
周街都企街
你估買狗咩,再講你指咩香港人工先,你可以睇下youtube 片啲日本妹希望嘅高收入男性都要求最好10萬usd以上即係你每個月起碼要70k+(仲未計佢地睇唔起華人可能要求多啲附加費),而且用錢吸引返來嘅老婆要點要求忠心?
就算稅後人工,香港都易被低估,可以扣稅既item 太多
我去倫敦前都覺得香港地產稅貴
倫敦係可以俾完40% 稅,再俾同香港差唔多既地產稅
真係 一支公 出街食平幾多
同歐美比既話,香港出街食係好平
仲要係稅前
稅後要減15-20%
大部份日本人會覺得日本是亞洲最好國家
所以無乜需要出國玩
中位數26萬yen一個月既話其實袋19-20萬左右
紐約食一風堂,一碗普通拉麵加蛋加替玉食咗超過hkd $250
咁香港都可以夾租 冇辦法
同埋講真中位數始終會有堆人拉低
如果你要用一個正常偏下嘅人工
過一個比正常好啲啲嘅生活
咁邊個地方會輕鬆
但人工低過香港唔少,咁好難搞
主要科技股拉升姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞