2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)

375 回覆
262 Like 13 Dislike
恆指3萬點果陣你人工有冇加過?
台灣都十個八個地方啦
菲律賓你唔驚嘅好多個點去潛水
泰國點止幾個
韓國狗也不屌你知唔知近幾年日韓友好,去韓日本旅客大量增加
亞洲仲有中東地方呢

全亞洲得日本有嘢好去根本係崇日撚自己嘅狹獈
你唔好阻住人地打飛機啦,認清事實,日本人咁高尚成世淨係會喺島上面活動
冇幾多人月薪兩三萬?大學fg出嚟做野人工中位數已經兩萬喇喎,講緊一半人22歲就已經有兩萬,做多幾年野三萬都唔奇,又有咩難?
台灣係飲手搖飲品明顯平過香港
其他都唔會平太多
外國品牌野仲貴過香港添e.g. uniqlo, nike個d
如果誇區住太遠,有d會附近租間屋比你當宿舍
連登仔崇日崇到萬零蚊都話正
用格安SIM唔係好貴啫
東亞東南亞唔講
剩係埃及/土耳其/約旦/阿聯酋呢堆已經值得一生人去一次
仲未計澳紐/美加/歐洲
我就真係唔想一世人只可以去日本旅行
真係理解唔到點解啲人幾年間都係不斷去日本唔去其他地方
成世都淨係瘋狂環日本咪得囉
日本旅遊真係貪佢廁所乾淨,交通發達,呢啲好後天嘅基建配套嘢carry

去完大城市自駕/jr pass去鄉下,啲景點真係麻麻
XX城、神社、人造公園、寺廟、XX橋、瀑布、水池呢啲多到千篇一律

三大夜景自吹自擂函館嗰個我上落山都咁啱企最前排都叫有啲獨特體驗
三景得宮島公認唔伏,松島都已經多人屌(但我ok),不過我話松島遊覽船伏都好多人有同感

鄉下嗰啲冷清商店街都算,當另類體驗
最伏係車程遠嘅偏僻伏景點都可以吹到好大
日本威尼斯之一如下圖居日台妹去到都覺得伏

kiki and may呢啲去得多都知咩事
唔怪得咁女做援交
磅?你文盲黎?
其實只要係安全嘅國家,點都值得去一次
日本有錢人係當夏威夷係後花園,日本A380就係飛夏威夷
好撚廢話,全世界唔考慮成本等等有邊度唔係值得最少一生人去一次,就算北韓都會想去一次啦
講緊人工(nominal value)你講ppp?
唔關事
香港per Capita GDP高台灣好多
仲要而家少子化
年金個pool越來越細
而家供緊班大人到老嗰時仲有冇得拎返哂係一個疑問
岸田政府而家傾緊年金每人要供多5年黎頂住檔

日本自給自足其實好低
唔明點解咁多人都話日本咩都自己搞掂哂
弱智崇日撚
Ching去日本食拉麵係咪用日經股票埋單?
何必衝出黎柒?
用港元計價已經係錯L哂
二種貨幣既購買力同物價指數都唔一樣
人地厚生勞動省本來既數字係用YEN黎計算
你夾硬轉做港元想點?
極懷疑樓主係政府PR打手
出黎帶風向踩低日本抬高自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞