日本鐵道消息及旅遊情報交流區(100)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
懲罰畀多咗錢嘅人
因為嗰個位上面係新幹線收費區
佢唔可以整電梯上去
學下人哋九州點玩接力跨月台轉車
有兩種特急要接續,所以冇地形限制整唔到。新幹線都要緩急接續,而且有兩種車要做總站。
https://twitter.com/Trainfo_Central/status/1790791110819987684?t=_8moZqdDn55fxWTcbD6Wug&s=19
【サンライズ瀬戸号 下り線 一部運休】
寝台特急サンライズ瀬戸号は、JR四国管内の瀬戸大橋線内での強風予報の影響で、始発駅15日発の高松行が岡山〜高松で区間運休となっています。

坐着呢班車既客點算?
半夜三更喺岡山落車
ching係朝早喺岡山清客喎
6點已經有在來線啦
新幹線月台因為要避公路先咁離地
想整個敦賀峠出嚟?
去四國班車到岡山都朝早6點幾
同埋有收費區問題,學九州咁玩有機會拎在來線車飛入到新幹線收費區
敦賀盡其量同新八代差唔多
假以時日十年後就唔係終點站

人地九州比佐賀卡住無限期起唔到一定要諗點轉
莫講話十年, 二十年都未必完成
今朝全部運休
幾點到都無分別
今朝新聞話4縣知事再次確認係奥巴馬route
而家都俾京都地下水kick住咗
點解唔飛撚左京都直去大阪
北陸新幹線駁得出去到時等通車肯定耐過當日接力燕存在時間
收費區問題仲有新潟可以參考,不過敦賀最麻煩係可能會一架新幹線轉兩架特急。真係要解決的話,當初設計應該要頭尾都放轉乘閘口,而唔係全部人塞曬中間,咁就可以分流下
敦賀止步機會都幾大
唔係點屈滋賀食左條湖西線佢
連條走線都未諗好
定左小濱京都route
問題係滋賀用湖西線京都用地下水為由反對
呢啲所謂卡唔卡住問題
我覺得都係偽命題
起之前冇「預計」到咩

以前國家理想主義行第一
起乜春都順風順水
集體有最大利益咪冇人理背後
有人有錢 有人方便
咪大家齊叫好

今時今日
發咗達上咗位嘅想用同一套路幫自己繼續增富
但時代進步
多咗人回歸現實主義
好自然產生一大堆問題
唔反對先奇

你顧自己要起住啲先呀
咁咪袋住啲先
好正常
起新幹線當砌puzzle咁就係咁

滋賀京都都係反對有理
小浜 京都ルート 開個地圖睇吓
都知幾多問題想像得到出嚟
不過各方財閥最大利益嘛
梗係咁定路線
地方政府有代表人民的話就通常受靶
應該係京都府美山町反對,小浜方案係完全唔會經過滋賀。但點解湖西線係平行在來線就係另一個問題
東仔擺green 同gran係頭/尾就經常係咁,好多站頭尾都無出入口行餐死

東海道/山陽/九州新幹線擺中間就非常方便
佢要就返東北新幹線嗰邊,咁擺既話Green Gran就會係東京~大宮站中間位
gran擺中間就會好多閒雜人等行黎行去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞