日本鐵道消息及旅遊情報交流區(100)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
想問下預訂東武spacia x 去日光
要填電話番號

外國人無電話番號咁點book ?
Hakutaka 真係好慢長野後全停到敦賀真心唔掂。日中仲要冇Kagayaki
鳩填唔得?
望住嗰串站名
其實張Pass差唔多20000円,你呢個行程好似回唔到本
跑一次568使唔使5個鐘
對因鐵一番心意,唔理價錢
鳩填
利申book左
のぞみ一日來回跑一次都好耐
4:04
上個月先預約完去程,不過唔係 Spacia X ,係 100 系特急車

電話入 852xxxxxxxx 就得

但留意,您另外要用 Suica 入閘,付基本車資;或者買 Nikko Pass ,用 pass 經人工通道入閘
上個月坐過 Green Class ,個 QR code 入唔到去網頁,買唔到嘢

基本上得濕紙巾一張,幾乎無服務
試過買 Skyliner 株主卷去機場,係平左啲
有別名叫 「叫醒太郎」, JR 宿舍會出現啲設施
佢平啲定係官網買外人特價平啲?
上個月去左日本快閃幾日,坐過東武鐵路,可以教下大家點塔和買 pass

如果想去日光或鬼怒川溫泉,可以由淺草出發,坐特急列車入去

https://www.tobu.co.jp/spaciax/ticket/

首先,我哋要知道基本啲車資係幾多錢,我今次住在東武世界廣場附近的啲酒店,所以基本車費一程已經去左 1400 日元,我第二日返出去東京住,所以我要買 Nikko Pass World Heritage Area ,這樣就會把車資鎖在 2120 日元,呢張卷係包一次來回淺草至下今市之間啲車程,如果係下今市至東武日光或新藤原之間啲車程,有效期內可以無限任搭:而且世界遺產地區範圍內啲東武巴士路線都是無限任搭啲

記得要去東武客戶中心換左先,因為即使預約左特急車,都要用呢張票行人工通道入閘,在淺草出入閘,工作人員會在票上蓋印,部分站如東武世界廣場係無人站,如果用呢張票,搭完直接離開便可,如果入閘,唔需要拿整理卷,由東武世界廣場至東武日光,只要係東武日光用人工通道出閘就得

https://www.tobu.co.jp/spaciax/guide/

實有人問點樣可以預約坐 Spacia X ,其實同預約其他特急車啲原理一樣,可以去網站直接預約,付款後無須列印憑證,入閘或查票時顯示電郵即可,當然亦可以在服務中心找職員買票,會有實體票

Spacia X 只限部分時段提供,其他時段特急車通常都係 100 系或者 500 系,而且 Spacia X 會比 100 系或者 500 系收貴少少, Spacia X 再有兩級收費,高級座位比一般座位再貴少少,但都係貴 500 日元左右,如果想座包廂,最少要 2 人起計,而且有包廂收費,通通都係錢作怪

有人想同 Spacia X 車頭或車尾合照,部分車站職員願意幫忙拍照,當然要早一點到車站,而且只有大站如淺草或東武日光先有機會遇到
我坐單程所以唔會買包鐵路既pass
就咁日光巴士pass + 株主券, 特急券別途
夠用
黎緊要SpaciaX搶cafe
祝我好運
hakutaka長野打後全停真心趕客
一個月前10點好難咩?
你買cockpit lounge?
買左冇人權既普通座
つるぎ都快過佢呢吓好嘢
又好似係
好彩唔係全車指定席pass 有得坐
pass咪指得
新嗰段唔係咁多人搭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞