覺唔覺 Uber 開始的士狗化

546 回覆
1047 Like 36 Dislike
唔洗
之前個on9司機接完單唔過黎 越走越遠
撳cancel 佢有得揀"司機叫cancel"同"司機冇接近你"
可以唔洗比錢或者即刻轉司機接單
喺香港唔會睇低任何一種職業 除咗賤種dc9
試過派左單
等撚左十分鐘
之後打黎話系統導航唔到計唔到錢
叫我cancel
堅持唔肯佢就話佢cancel
你話你睇漏唔好意思你cancel再call過啦咁我都無所謂
吓完走人係想點
Uber司機後生仔多 多連登仔咪成日係度吹奏囉

以前成日call Uber 但而家我自己同好多身邊既fd都係call返dc/截的士就算

唔係話態度各樣野問題 係因為的士真係方便好多

搭程車姐 真係身邊個個都講 “call得黎 我落街截都返到屋企啦”
咁多人吹奏uber taxi 搭過一次,個dc9兜咗勁遠路先去到目的地,我初初以為收咗一個價就係嗰個價錢,所以冇特別出聲話個dc9,call得車本身都唔係話好趕時間

第二日check數都係收番原本call車個價,然後過多幾日check其他數就見到uber 收多我幾十蚊仆街

即刻投訴,但uber 都係企硬話根據司機路線而比番合適價錢,真係好撚嬲
最後搞咗好耐先退番比我
咁你閪唔閪?如果你都閪人一個有咩要求
都係會有懲罰?
我都係揀完司機叫cancel
下一張單預計收費貴左50%話咩太多人用
即刻開第二部電話call Uber ,第二個account 就變番正常價
Uber 最好嘅地方係有得隊冧哂啲垃圾司機
唔會劣幣驅逐良幣
分分鐘uber 會比優惠卷你
傳統dc俾狗搭 呢排又話要加價 咪搵人帶吓風向吹Uber taxi
Uber 而家大把唔係自己車啦
兒登踩港邏輯 除咗自己 人地都係閪
的士都係要call 車先搞得掂
係街截太易中伏

uber 私家車數量小左好多
Exactly
我就係咁瀨左野
佢仲話我round trip
我好彩拍哂片
Uber 係企司機果邊
唔錄低真係好蝕
2個option 我都用過
冇懲罰
第一個直接退錢 第二個直接換司機接單 你原地繼續等就ok

以前D 司機接完玩野逼你cut 佢地可以直接食你20
uber 正視之後我都未試過作為用家係蝕底
我真係好鐘香港
依家諗起都打冷震
蠢左 應該再比低啲
你講真話 實比人屌
咁多call的app
係都要話無電子支付同截唔到車
似係人既問題
夜晚東涌去元朗等咗差唔多半個鐘先有人肯接單…
坐短途的,比司機屌係咪天經地義?
https://lih.kg/3668620
樓豬已經似
Uber司機機場會問你目的地飛單?
你估你去東涌咩
一等就幾個鐘,你估的士狗
老實講大陸的士拒載仲多
約車app一樣會踢單
1. 唔準時,睇地圖話5分鐘到,call咗之後要等15分鐘

2. 唔識嚟上車點,到咗附近都要踢單

3. 冇架正常車,殘到要劏嘅prius,benz貨van
正仆街,佢賤就賤在隔幾日先收我錢,好似以為我唔記得

唔知佢哋系統點運作,幾日後收番錢,唔check數真係可能比uber 呃過好多錢都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞