覺唔覺 Uber 開始的士狗化

546 回覆
1047 Like 36 Dislike
係,加拿大都係咁,我覺得依個係全球都有嘅問題,不過咁多年Uber都冇解決依個bug
痴L左?機場出荃灣都唔肯
出返荃灣依d中心點大把單喇
試過有次因為拎住好多野唔方便,就叫uber 中短線深水埗過茘景,有個附近嘅uber 的士佬玩野,接咗單但成3個字都唔到,明明見住佢喺2條街外,但打電話又唔聽,我焗住踢單走去迫巴士
深圳的士同call車服務都屌打香港
其實好多𡃁仔揸u唔識路,次次都要我帶路,不過好有禮貌
同埋東南亞 好多司機都好專業
要諗番今時今日香港仲可以同咩地方比

咁講番日本 的士比得錢 服務一定好
香港比番一樣錢 態度照舊
你自己反思下先啦
幾時放滴滴落嚟,Uber肯定收皮

人哋個演算法真係好好多,司機同乘客都有好體驗
偏離路線會即刻通知你,問你係咪安全
你冇帶安全帶會打畀你提你,唔使司機同你有衝突
上車問你溫度o唔ok,一定要做因為有錄音會check司機有冇做足
定位同預計時間就更加唔使講,準到仆街,同埋佢會不斷修正,有人投訴就去check同改,uber可以定位喺高速天橋上面上車

唔好嘅地方係冇私隱,不過你部電話日日都偷聽你講嘢架啦一鳩樣
我睇返 Uber 張收據
原價應該 $20x
減咗 $50 優惠實付 $15x

咁扣埋 Uber 抽咗 27% 水
其實個司機收到幾多
條友都on9,你做生意係收你份糧嘅員工叫你老細,唔係啲客叫你老細,瞓撚醒未
Uber這間公司是陷家剷,但班司機又鍾意互屌WET鳩人,唔團結,唔夠膽反抗,但又以為自己好撚醒,屌撚住嚟做,笑料嚟
你call Uber taxi咪又係taxi
Call過真Uber未先?
再講落去就係
因為就算佢閪都會有人buy佢
所以係成個文化有毒
滴滴有入股uber 架
至於點解個演算法咁廢, 真心答你唔到

大陸apps 你覺得高德已經好正咩? 但係喺大陸用仲勁多幾皮
佢吹撚到揸揸下車前面有部大貨車都通知到 真心CLS

但可能要全香港人一齊用習大大機先做到個演算法
入股但獨立運作,UX到演算法都差幾皮
你call 車會根據你地點時間使用習慣,估你想去邊推返啲地點畀你揀,其實真係好撚基本
你勁無試過囉 有幾難明呀

第一次:落單單 司機打黎話叫我等陣 轉頭到
咁我無所謂咪等咗廿分鐘 之後佢直接cut單

第二次:司機打黎問去邊
我講完之後佢唔順路喎 直接cut我單

佢郁緊咁我咪唔cut單囉
大水時間做正價=義工
認同樓主,Uber越做越差
懷疑有得的士狗做咗Uber
最仆街就係接咗支旗之後唔去接客
之後周圍去
點做 上次試過
好彩未有試過以上情況
有次司機經過我上車點,唔撚停車開走咗
對住佢揮手扮睇唔到,想撳取消但係要收取消費
個司機又死都唔肯取消,跟住個制度就戇鳩
有次抽住袋生果
個Uber司機問長問短唔俾上車
驚死我袋野有魚腥水
同佢講係普通生果又係閪口閪面

呢啲情況搭的士都冇咁嬲,的士起碼係租車冇咁煩
利申,有part-time揸過uber
連登講呢啲你搏屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞