覺唔覺 Uber 開始的士狗化

546 回覆
1047 Like 36 Dislike
俾錢果個叫客喎

人哋無否認客果part ,只喺講老細果part。
你去菜檔買條菜 = 你係菜檔老細?
咁call嗰陣show咗幾錢, 你OK
到時上車仲快到咗一樣價錢咪雙嬴
「自己做老細」呢個概念又真係uber做廣告招司機時嘅賣點喎

香港所有共享經濟生意都係sell緊「自己做老細,彈性時間」呢樣野
你要分清楚而家英屬香港定中國香港先
我遇過中白鴿籠,50路行70,我張單先$90

個性簽名

咁易截到就唔使用app
驚兜路叫uber taxi咪得 一樣一口價 仲平左 起碼大部份uber taxi狗 路面經驗都好過班濕鳩uber
所以改善方法就係出公司牌,公司請司機揸
回收返現有私人的士牌
反而香港人先唔慣
大陸人就好多有錢唔care
呢個制度99%係黑奴印度狗玩爛多
咩叫土狗化
都係無用
首先你搭的士街車唔會㨂公司先搭

唔會: 呀呢部馬X木喎, 都係唔搭, 要搭後面惠珠車隊

其次係公司都可以鳩來, 例如馬生啲小巴佬都係惡到仆街
巴士佬都好惡
但係無得唔跟規具做
一樣可以兜,uber gps只係建議路線
的士狗化係呢種交通模式嘅必然結果
要改變要由民族性執起
大水有倍數加乘當然會做Uber
出嚟搵食都係求財,唔通真係為興趣咩
但無倍數時,Uber taxi抽10% dc9已經屌個價太咸
私家車抽成27%真係咸L到腎虧,認真難搞
垃圾嚟
唔係個個都截街車
Call車嗰啲就會揀公司嚟call㗎啦
好心你睇清楚先覆啦,前面係講緊揸車嗰個當自己老細啊

閱讀理解零分
Uber個導航就係咁 例如要你出康山 一出東隧就會叫你出西灣河牌 當你架車入哂西灣河牌 佢先會再顯示叫你再出康山 其實得好少時間反應
唔單止呢個係咁 全部呢啲連續出口都係咁
香港人劣質比例仲高過大陸人

大陸人劣質係因為人口基數大,除左北上廣深,其他好多地方都係二三線無受教育既生蕃
但人地北上廣深後生果堆普遍高質,返工時明顯見到工作能力同做人態度高班香港人好多

香港人就地小+人口少,密度高,坐車行街大把死廢老周街吐痰+ 大聲播片or 講電話

返工時d 香港人仲仆街過大陸人多多聲, 老屎忽好撚鐘意搞辦公室政治+ 呃飯食,耍大牌點後生既做野;後生既返工又係多數hea 做+蛇王卸膊, 能力同大陸果堆985 211 比差幾條街

總結,大陸人劣質人口多,香港人劣質比例高, 甚至香港人劣起上黎過之無不及
咁平時call hktaxi 飛的或者咩85折電話都無咩事喎
係街車閪咋喎
我係客唔代表佢一定係老細喎

你就當係一個交易或者交收,正常買家同賣家都應該有是但一方係高於人哋一等

佢係咁串唔憂做嘅話,我咪唔坐佢車

唔通你入去餐廳食嘢又要受老細氣咩?
冇錯呀俾錢唔係大晒,但係我入去係買你嘅食物同服務,唔係要受你氣
一出東隧一直都係西灣河牌見到先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞