覺唔覺 Uber 開始的士狗化

546 回覆
1047 Like 36 Dislike
下 出嚟搵客都當自己老細?
咁你落樓下企街都係老細喎
基本上而家冇折都唔會call uber taxi, 仲貴過街截, 點解要用佢? uber更加唔駛講, 成日黎埋d閪車, 坐完唔係想嘔就腰骨痛
又去返搵幾多,同供應需求嘅問題比例,如果十個司機爭一張單佢哋仲會踢??
有次見佢仲有3分鐘落定樓等
落到樓仲係3分鐘
但3分鐘後 喺冇見過架車嘅情況下
仲app顯示已經上咗車起咗程
架車位置已經去咗下條街
我即刻跑過去 我以為係個app壞咗
真係俾我追到架車 停咗燈位
我即刻開門上車
個司機好surprised地話「我諗住走 唔車你喎」
我好嬲「吓 但你㩒咗接咗我 我照俾錢架喎 咁而家點先」
佢先話咁算啦 車埋你
我真係好嬲即刻問佢咩叫算呀?
你唔想接單你一開始唔好接啦
我投訴完咪又係咁
其他Uber 車都已經供過於求
問題係唔知個客去邊 情況就好似係截的士一樣
個個司機都想去自己既地方 遇到佢地心目中既閪旗 好既就照去但係心入裡就屌你老母 唔好夠面厚夠就直接拒載走人
不過Uber 司機有啲仲衰 唔黎又玩野唔郁車要個客自己cancel
老細意思唔係話佢係你老細, 而係佢係自己老細。自己幫自己打工嘅意思。

你去到間鋪覺得老細臭串絕對可以唔幫襯,就算間鋪無客蝕到傻,只要未摺埋都唔代表條友個身份會變成唔係老細。

只要佢自僱,自己出揾食工具(車) & 自己決定工作時間 & 工作方法(閪態度) ,就代表佢自己的確係自己老細。

老細壇生意有無成功吸到客係賺蝕問題,無客都唔代表佢唔係老細。

老細呢個身份唔係有生意成唔成功 同使唔使做前線落手決定,而係揾食嘅風險和成本負擔吷定。
2樓就秒
睇時間 通常唔使
使乜當?
我講緊人哋揸 Uber係自僱性質, 咁佢身份同角色又真係自己打自己工嘅老細。

關係上而言 Uber 係佢個客 & supplier(視乎有無額外科水買 Uber 服務),而佢係 Uber 嘅 contractor。
乘客同係Uber 嘅客,而佢係作為 contractor幫 Uber 接客而唔係作為 Uber 嘅員工。

人哋真係自己老細,仲使乜要當先係老細呀。
十年前?
試過有人開咗自動接單但瞓撚咗
我call極都係佢
無錯,過過都最想最大利益化 ....

人踢你唔踢,笨個係你 ...你唔識玩制度既灰色位 ...
淨係得香港的士係咁閪?天下烏鴉…
大陸泰國啲黑的搭完隨時命都冇

你估大陸司機黎到香港 見做黑的揾到大錢 唔會劏你咩
好撚蠢咁樣俾人發現咗
所以仲搭UBER私家車咪ON9囉,周街咁多的士咁多UBER TAXI你唔搭係要走去貪坐私家車,抵俾人撚狗咁撚喎。
抵鳩死,做埋唔夠扣分罰錢
仲要死要面,串一句又喊打喊殺又投訴,然後話自己唔貪果少少

私家車果班真係出來搵食咩...
每張單打3成續費 做來真係為搵錢咩
仲班benz 寶馬 油錢仲貴過你call車既錢
DC果班自己控制生意都懶懶閒唔憂做啦 幾百蚊更租車錢
你話將來開放平台會收佢地皮
咁宜家呢一刻未係嘛
仲要開住兩間一齊上線拼車做
唔識路既UBER狗真係好柒
你都等左佢20分鐘?
爛鳩 Uber 狗,請你出來面對,唔好做縮頭烏龜 🙏🙏🙏
屌上次個的士狗搭短程路都兜路 嗰吓冇望就質質搏
支那種溝得太多 搞到無哂英屬香港既優勢
投訢完好撚威
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞