覺唔覺 Uber 開始的士狗化

546 回覆
1047 Like 36 Dislike

唔睇牌行真係搵笨
不過都未必係唔瞓牌,係根本唔識路去到先知要轉
dc9起碼唔會咁 有啲dc9唔識路會問兩句
業餘Uber 真係齋跟地圖
睇嚟係你無讀書

英國的確係判咗屬於員工
不過美國判係每個州各自唔同,有自僱&員工

香港未有判案不過立法會報告入面提及 Uber 歸入“零工經濟”下的自僱人士 或 獨立承判商。

而一日未有立法/本地判決之前都係按合約用嘅字眼作準,直到有法庭判決確認。

香港 Uber 俾司機張約係寫明獨立承判商,未有建立僱傭關係。一日未被法庭推翻前都屬有效, 起碼到今日佢哋都仲係自己老細。

你有句講得好啱
唔係你覺得要點樣個世界就會係點樣
唔識就去學下先上嚟鳩up
通常我照hold 鳩住佢然後用第二個電話call 或者dc 佢一樣無單接睇下邊個耐。取消完再同cs 講屌鳩佢佢哋有gps check 到佢有冇玩野
uber 咪一樣閪, 得弱智連登仔同uber pr 會撐uber
香港地的士狗係原罪
uber 最垃圾係投訴無門,得班垃圾大陸定馬拉CS. 搭uber dc9 又好uber 9都好,只係識保住d西司機

停車場30分鐘落客免費又比人搏大霧收多30蚊泊車錢,行東隧又可以收你西隧價

都仲未計接旗no show 遊花園搏你late cancel 同埋 到站唔complete 呢d on9 野
Cut左單咪負評唔到
做Uber最驚就係負評
可以cancel 果陣簡佢無郁
一次大角咀返沙田 個Uber 司機唔識上尖山係大角咀兜左差唔多10分鐘最後返左原地 我先客氣同佢講不如我帶一帶你

另一次返沙田行尖山 去我度係顯田出最快 個司機兜到大圍出口先出 我同佢講話其實頭先顯田一落就係 佢唔出聲 去到大圍迴旋處冇啦啦彈一句 咪一樣要經過呢個迴旋處 真係屌佢老母

之前荔枝角返工 沙田開車 個個dc9都識講大埔道轉蝴蝶谷落 (蝴蝶谷呢個term我都係响dc9身上學返黎)
坐親Uber 條路一定預設行尖山 叫親啲Uber 司機轉行大埔道就hang晒機
做過服務業就知道
以比例黎講
香港人絕對係世界第一閪!
假設仇恨係會傳播
你又會唔會唔傳呢?標準香港貴族
都係祖國好,外賣 call車 基本係傾向客。
sad but true
根本Uber同的士狗一樣賤
入過Uber tg gp 個個係到哂執到咩電話
Uber咪又係仆街
唔係平台定人種問題
只不過係一個簡單經濟問題
人地既司機資源係14億人口
你吹奏既又平又好既服務只係由於你剝削緊廣大中國低下層得黎
好有畫面
Uber最慘D司機成日唔識路
坐Confront 都好D 兜遠起碼舒服D
Dklm UberX 成日派閪車 Wish呢D垃圾咪拎出黎啦
同5座閪的有得揮

閪客 call咗車但搭其他車走咗
衰嘢就唔叫中國香港人?
最垃圾嗰班撚有能力走矛盾到仆街中國香港人一有機會踩香港人就出哂黎圍爐射精
返荃灣都 200 啦, 25 分鐘內到, 性價比極高, 冇理由踢
點返屋企
乜撚野東北方向on99 懶忍晦
而家問題係態度好同差都無皇管
態度差,黑的,拒載,所有原因都賴uber
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞