覺唔覺 Uber 開始的士狗化

546 回覆
1047 Like 36 Dislike
著名5毛嚟
唔使咁認真
由頭到尾我都反撚緊人引入didi
亦都講緊香港Uber 有問題
你咬住我一隻字
係咪別有用心

如果你想我道歉 我ok
我可以講番搭士

但我係80後 當年一直有人咁撚樣講嘅
咪係 就算唔俾錢 平時無端端俾人黑臉同串 我都屌或者走人唔幫襯
Uber司機真係越嚟越閪,我早幾日有行李要擺佢尾箱,禮貌上都要同司機講聲要開尾箱擺嘢,佢第一時間就好閪咁講「尾箱你自己擺架喎」,驚死我係叫佢落車搬
我上車即刻串尻佢,你唔駛咁緊張喎,我話俾你知我要開尾箱姐,放心唔係叫你落車抬,唔駛驚到起曬降架
排中架牛肺5座點舒服
我上個月去高雄日日搭個個都好好
有次上咗山一間餐廳走時都預冇車, 但都試吓call uber
有架uber竟然揸20分鐘上山車我哋落山車程都係20分鐘
落車比咗100蚊佢, 好似都唔夠
終於明晒

試過明顯行錯得好離譜
可以喺個app report
會收返call車嗰陣show個價
call車唔係通常高速費另計?

我試過落高速睇住個mon寫住85蚊
轉個頭佢收我100蚊
得啲私家車先會驚比Uber鎖
Uber 狗偷偷留下負評,敢怒不敢言 🙏🙏🙏
接到呢啲就死
一口價嗰啲另計

同埋收高速費條友係apps 㩒就正常, 另外就問你收錢就擺明呃人
起埋唔洗比4個煙剷呀叔回住
電車撚點接
呢d就係連燈仔追求系統化..
改善行業風氣用個app改善?
而唔係直接改善司機質素咁得意?
我睇好多人想搞冧人地行業多過想改善
你兜多左行錯路
的士你可以收少個客/收返個客上一次錢
你平台先收左個客
再叫個客自己申請退錢 都唔合理啦
中途改站 又叫個客人去app度改
好多㗎
1. call車唔講有狗
去到pick up point先見到2隻大狗
勁大狗味, 落車1蚊都冇多
早知踢單

2. 想嘔比膠袋佢
嘔咗少少喺地下唔出聲(當佢唔知)
比包紙巾佢抹嘴, 落車成包攞走埋
抹完嘴嚿雲吞就喺後座度
架車臭撚到 仲要去洗車
落車又係1蚊都冇多

仲有好多 想知再講
喺香港地做服務業就係咁
直接改善司機質素
點改善 靠班車行? 車行有租收就ok

你兜多左行錯路
的士你可以收少個客/收返個客上一次錢

收皮啦, 特登兜嗰班就唔會退比你, 仲叫你報驚tim
收入客源認同你
但你要諗下Uber個班可能係有正職,得閒揸幾個鍾幫補下
唔同的士佬,要比租限死呢12/24個鍾
仲有,揸得Uber好多都係後生仔
要考個6號牌容乜易
舊制班呀叔都考到
而家新制易左咁多
溫幾下都夠Pass

仲有,你揸開的士,我就唔信你大水時間冇用Uber,有時極大水 2 3倍你都堅持唔做Uber,咁你有骨氣
所以點解上面啲人話uber taxi好態度啲
錯啦
其實6號牌真係超易考

啲人點解唔揸dc9 因為dc9 要限死租12粒鐘又要5點交車
要返工既點會同你做DC9

uber 就係part time 求其走兩轉多
真係長揸會窮
好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞