港產片[Fly me to the moon] 但願人長久集中討論區

353 回覆
67 Like 5 Dislike
男主角,朱康都做得好自然添, 飲茶夾野比人
又邊飲茶邊煙仔,

麥當勞都有以前咁樣懷舊
其實幾反思
大陸出世嚟到香港
以前的確係會少少歧視大陸人
但子缺子圓溶入香港努力講好廣東話冇口音
英文流利
又識普通話/鄉下話/日文
其實一早已經係香港人
我背景差唔多 但我都唔會成日話自己香港人
我同人講係新移民都冇人信
事關我住喺度好多年
成家冇拎老綜有交稅
講粗口流利話好多香港人
唔似宜家啲人講普通話就佢
一拎香港身份證就放小紅書話自己香港人
R字頭身份證又點
睇到佢老豆電話合照牆紙有啲眼濕濕
套戲令我諗返好多往事
我又覺得係諗返佢前妻出獄幫佢準備嘅枕頭
繼而諗起3個女人訓一張床
原本一家人宜家女大個咗前妻改嫁得返佢一個
晚景淒涼
而佢之前咳亦暗示咗可能有事唔知
獨居長者好多失救而死
自從睇咗陽光普照
無論去到邊度都見到呢個演員
我睇左7次原本都係咁諗 諗住應該係肺癌死
結果首映嘅時候導演直接話原來係係個枕頭度搵返毒品嚟食
仆街你真係睇得好透
打電話我諗起以前茶樓真係有(消失咗都唔覺)
以前仲聽到廣播陳先生請聽1號線之類
佢打長途一定唔通因為當年打IDD貴到仆街
佢只係太掛住妹妹
嘩 正到
唔多戲用新移民角度,而且每個年代面對嘅又唔同
去高先睇,多NDS,見佢哋都好感觸,可能自己心多
有冇人想講下 辛豪
咁sad
Fit cast
好奇想知,家姐個條$399裙係自己買定偷?
湖南鄉下
唔係好明點解猜娜唔俾上映
應該偷,背景聲係店員招呼緊其他客可能個時偷
做返自己
以鮮浪潮黎講只係算合格 如果冇搵吳慷仁兜住某d 場景 套戲一定比人踩到渣都冇 成套戲表達手法如果學年少咁倒轉拍大人心理陰影背後既謎團 出黎會吸引好多
我覺得唔忿氣會買
但係之後阿妹問佢又買嘢買咗幾錢佢冇答阿妹
不過尋晚祝導演live話梓豪喺佢心目中都係最佳新演員
岩岩睇完 個人覺得有少少眼高手底嘅感
人有悲歡離合,月有陰晴「圓」 「缺」,但願人長久,千里共嬋娟
明顯係偷
細個偷完嘢哼歌
裙嗰幕之後都係哼歌
老母都好好戲
明顯係,既想講身份認同,又想講父女關係,但兩方面都講得唔好。前者流於表面,後者就敘事零碎。2017年果part 靠吳慷仁演技搭救。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞