港產片[Fly me to the moon] 但願人長久集中討論區

353 回覆
67 Like 5 Dislike
差唔多最尾佢同個大女分開, 轉身行啲動作, 真係好似平時啲阿伯咁
佢同學俾人發現唔係香港出世俾人排擠,身份認同嗰part 自己有少少代入, 有少少眼濕濕
唯一覺得2017係想表達子圓既放不低,確實係好怪唔好睇

其實好多人讚完我都想講,慷仁真心勁爆,真係好多細節位,完全做到新移民味霸度又溫柔父親感覺

其實我鐘意子缺性格,又或者佢就代表愛香港既人,邊度出生都唔緊要肯為頭家出一分力就好
雖然越接近結尾,越有力量
但大概中段部份應該係拉低有啲太長
場入面多咗好多放蚊嘅聲音

講咗一個好故事
但唔算講得好個故事
其他全部同意,坐二十年係販毒
一開頭喺酒樓朱康話大佬俾$500叫佢運嘢
字幕係直接譯smuggling的
浪費晒吳慷仁啲戲
頭先睇完都有呢種感受
啲剪接怪怪地咁

另外好似變咗導演自己嘅show
睇到有啲尷
係好尷,但最近啲人力推,好反感。
本身都抱好大期待入戲院睇
無後悔支持嘅

不過覺得太平舖直敘、節奏慢咗少少
同埋日本嗰part太distracting
有啲嘢畫咗出腸但係意義不大

我會諗: 呢個導演係唔係有咩後台
動員到呢啲cast同製作團隊....
但拍出嚟唔算好睇
今日去咗睇,整體唔算太差,但係睇得出啲處理好新手,有一樣嘢好出戲,2017年子圓,點解唔好好地搵個演員,導演要自己做埋?戲真心唔算好,但偏偏就戲份咁足,又無啦啦收埋個男人係房,有床戲,又好似知佢秘密咁咬隻手錶畀佢,2007年子圓有仔溝都正常,2017年個樣有SP之餘仲要飲吓嘢都有日本仔溝,好似講唔通
同意你,大廚有靚材料都煮唔到好餸
第一二部分其實可以;第三部分唔夠內容,日本嗰段太長,比起頭兩部分連吳慷仁都跌左 watt ⋯

BTW 吳慷仁應該係練成左特殊學習能力,可以一半時間用湖南話另一個半用廣東話,唔知點學返黎
Budget問題,以首部片資助計劃,佢仲係大專組得500萬,請得吳慷仁台灣影帝級演員,唔會有太多錢做其他嘢
吳慷仁應該收好平
擺明係導演貪心想演埋

吳慷仁有講唔係收好貴 剩係要求一個月酒店
都俾得起錢anglea
應該唔會冇錢搵過好d嘅17子圓
不過傾開又討論吓,咩人適合做17子圓
個劇本已經出事,明明家姐係主角,但以細妹嘅角度說故事反而更吸引;身份認同果度,2017個遊客話女主角廣東話同普通話都講得好,究竟係咩人,真係好膚淺。

個故事又想講父女關係,又想講身份認同,但兩樣都講唔好,其實呢兩樣嘢根本就唔係同一條線上,只能二選其一。
宜家咁處理,唔單止到喉唔到肺,好多情節都顯得突兀。
dee姐
我睇到佢拎枕頭嗰幕就估佢係準備自殺, 點知下一幕就真係講佢個女收到電話
唔覺佢係OD死
以前有個中學同學名叫愛燒
啲古怪名唔係冇可能
之前有講過,佢話「要搵個識湖南話嘅人難,然後關錦鵬建議佢自己做返」
屌,其他人本身都唔識講啦
近年啲本土片次次實有PR帶風向
我睇完覺得有個位幾有政治意思,
阿媽係唔明白子缺,
覺得佢讀咁多書都係同老豆一樣做犯法野,
家姐就幫佢解釋「點會一樣」,
同時係2017年個part,
子缺都係冇同阿媽有咩聯繫,
寧願關心阿爸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞