港產片[Fly me to the moon] 但願人長久集中討論區

353 回覆
67 Like 5 Dislike
睇過導演啲訪問, 我又覺得子缺都已經包含咗好多導演自己嘅嘢
佢本身獨生女, 有啲想知佢點樣分配邊部份做子圓, 邊部份做子缺
吳慷仁好戲到仆街
兩姐妹嚟講
其實阿妹個成長轉變完整同合理好多
都係,好似身份認同嘅混淆嗰part,佢都擺咗好多自己經歷同體會落去。
劇情好一般,所有嘢都輕輕帶過咁,
唔係吳慷仁嘅話,套戲可以唔洗睇

富都青年故事好太多
岩岩睇完,自己覺得劇本同setting都係一流,戲院有唔少妹豬都喊左(包括小妹我)。入面對新移民身份認同同埋原生家庭既討論好發人深省。特別係子缺講過:係香港佢地當我地湖南人,係湖南佢地又當我地香港人。諷刺既係第三幕有講到子缺呢個「新移民」竟然會爲保護本土文化而要上庭。睇到呢幕令我諗起好耐之前睇過篇學術文章討論講新移民會唔會比香港既民主派同化,入面既結論就係傳統認爲大西北尤其係天水圍新移民多理應特別親中同唔鍾意香港文化,但諷刺係天水圍既新移民先最抗拒建制派。相反中西區班土生土長香港人最歡迎建制派同抵制民主派。睇得出導演係呢part好有心思

另外導演對父女之間感情刻畫得好入肉,由開始對父親既仰望,到對父親既抗拒,最後驚覺父親徐徐老去,不再威嚴,自己所有既回憶同習慣都擺脫唔到父親既影子。呢d轉折位刻畫得入木三分。同埋好多父女之間既交流都好細膩,平凡但又親切。自己睇到呢d場景都不禁潸然淚下,需知坊間好多戲係呢d場合會用好強勁既音樂催淚,會有種逼你留眼淚既感覺。但今次既配樂總係黎得好及時,唔會覺得導演逼你流眼淚咁款
想講吳慷仁d戲真係勁到仆街,尤其係佢扮道友頂癮個陣求自己個女借錢,呢下真係眼耳口鼻都識做戲,影帝真係實至名歸

另一面,我覺得導演野心太大,想講好多野但時間有限,搞到有d位少少到喉唔到肺。同埋有少少位睇唔明,唔明點解會add入去劇情。第一就係子圓後生拍拖個度有少少唔明同成部戲有咩好大關聯,第二就係子圓搵炮友個度,我明導演想講原生家庭對子圓既影響,但其實呢個位唔需要花咁長篇幅去鋪墊,寧願導演多d時間講子缺或者父女之間愛恨情仇完整返個故事。

暫時諗到咁多,過幾日二刷完再寫
https://today.line.me/tw/v2/article/vXBLJgo

Q:連背影都有戲,如何詮釋角色參考跟做準備?

慷仁:主要是我本身的骨架跟老人家是有點距離,畢竟肌肉的發達性不太一樣,有點刻意用大件的衣服去掩飾,所以看起來比較偏瘦,花了很長時間在香港,不斷地走路,所謂不斷地走路不是漫無目的地走路,而是去參考老人家在香港的狀態,最終還是有找到比較偏自己可以參考的走路類型,所以像這樣大搖大擺地走,其實也不是說太慢。我們只關注老人家是不是要走慢一點,但其實很多香港的老人家,比如六十幾歲或七十歲,他們走路還是很快,那時是真的有看到參考的老人家,所以就試著去模仿。
吳慷仁成套戲唯一主演但金像獎男配提名
擺明唔想頒影帝畀台灣人
好睇
打算睇第二次。
對於某個年代、某種出生嘅人嚟講會好感動/有共鳴
咁講好似好衰
但家姐中學版同家姐成年版
爭得有啲遠有少少出戲
子圓個初戀係7仔偷嘢,係咪因為佢有子圓老豆既影子,所以先子圓先鍾意佢?
最後金毛又係同子圓老豆一樣打女人
報男配係電影公司決定,唔關金像個邊事

同埋呢套係攞funding 規定男主一定要喺香港人
所以只能從缺
唔關事啦,導演話係規則問題,自己報男配
大大個梁朝偉係度,要唔俾獎你使乜搞咁多嘢
跟返個故事簡介就係
但咁樣拍出嚟真係有啲格硬嚟(偷嘢/咬手/鳳爪)
阿爸出獄後飲茶,呢度可以離場
導演功力唔夠,後面全部都係舊橋,都扣返前面嘅回憶,回應前面伏筆,情理之中,意料之中
同意某啲橋段可以更有創意地呈現,但後面嘅劇情都對呈現阿爸想彌補好重要,加上都可以呈現到佢個人更加立體(佢童年嘅懦弱)。如果飲茶就完,感覺比較草草了事
唔係話飲茶就完,後面編劇要改改
真係搞唔掂
有冇邊場(或者邊啲位)巴打特別唔鍾意?因為自己都鍾意大部分後面嘅描寫同設計,所以想瞭解唔同諗法
原諒我劇透
金毛架仔、東京搭𨋢、香港酒店搭𨋢、茶樓鳳爪(呢度全部扣返前面劇情)

阿媽改嫁移民,家姐做導遊係無腳雀仔、阿妹搞公民抗命坐監、阿爸坐監出返黎、阿爸個fd病死、、阿爸病死、阿嫲就死、百合被火燒(呼應人有悲歡離合,月有陰晴圓缺)

我覺得冇乜驚喜,橋段俗套,轉場一般,用好多特寫鏡頭渲染情緒。如果當係導演嘅自傳黎睇,可以合格啦。可能我更喜歡悲情城市或天水圍日與夜呢種表達。不過以鮮浪潮出身導演來講,可以交到貨啦。

利益:並非專業人士
戀父情意
其實最大特點都係睇吳慷仁
尤其佢做老咗嘅老豆真係好撚好戲
聽講佢真係減肥去做老咗縮水嘅感覺
但劇本係有啲粗疏同慢

所以我認同上面巴打所講
唔係吳慷仁嘅話
套戲唔值得睇
有部分你講得啱
有d空鏡不明所以;有d位未必需要佔用咁對鏡頭時間,節奏方面有少少頭重尾輕。呢啲都可能係導演經驗不足,可以理解既。
總括而言,鮮浪潮導演黎講合格有餘啦
仲有謝咏欣都值得睇嘅
套戲最出色,係場面調度同鏡頭語言。

例如首幕用服裝設計去塑造人物與環境的關係,乾淨白鞋襯藍色牛仔褲代表真香港人;阿爸著藍色牛仔褲加污糟白鞋,暗示佢融入唔到香港,人格亦「骯髒」,留下伏筆。

又例如後面用兒童視角,仰視爸爸偷偷吸毒,揭示佢既醜陋又軟弱的一面。

後面圓圓同小宇仆野,透過鏡嘅折射畫面,亦暗示佢地之間嘅關係只是如夢幻泡影,投射左圓圓心中對呢段關係的睇法,亦對應小宇患得患失的心情。果然下一個畫面就係得返小宇一個人。

有關錦鵬同張叔平幫佢,導演真係進步好大,睇得出佢學野好快,落足心機。只是佢嘅編劇功底一般,無高人指點,所以劇情唔得。anyway,值得再睇一次,電影入面好多細節未睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞