港產片[Fly me to the moon] 但願人長久集中討論區

353 回覆
67 Like 5 Dislike
Lm
分享啲細節比大家留意下 睇左七次
- 97子圓踎係度望住啲鞋,覺得好得意,因為香港人著啲鞋好乾淨,同大陸唔同,大陸地下好污糟,所以啲鞋好唔乾淨,所以慷仁一入鏡對鞋都係好污糟嘅。
- 同一幕一家三口走入去住嘅地方嘅時候,同時又有兩個南亞裔走出嚟,反映係異鄉人居住嘅地方。
- 97年嘅子圓,飲茶嘅時候因為覺得煙味臭先走去出去,去玩電話,但去到17年呢個子圓都食煙,好有趣。
- 呼應返第一點,07年嘅子缺係操場分組個幕,佢個位都係內地落嚟嘅朋友著嘅鞋都係同款嘅converse,都係黃黃地,同其他香港人著嘅白色乾淨嘅運動鞋唔同。
- 居酒屋個段,17子圓特登甩左湖南腔嘅普通話,變左台灣腔嘅國語,反映個個時候嘅子圓有啲想甩湖南人嘅呢個身份

暫時記得嘅有呢啲
日本果part真係好悶太拖
我明導演想交待子圓長大後的轉變
子圓做導遊 叫人聽日八點見可以短d
想睇多d子缺同佢阿爸的相處
7次咁癲
七次??!!
犀利
導演唔好自己演會好好多,後面好出戲
前半好睇,有凝聚力
睇到一半開始唔得
後半直頭似學生作品 好娘
公司其實報男主都可以入圍
起碼演得好過兩個入圍男主角
今日睇完,好好睇呀,希望啲場次加返,下週送唔送海報呀
細個食老麥,住得咁窄真係鈎起好多回憶
我自己最鐘意嗰幕係老豆問細妹借錢,大妹開大聲個電視嗰度,嗰場正到
後半段2017嗰陣係吳慷仁carry
如果唔係佢,應該仲差啲
應該反過嚟講子圓先 尷尬
子缺細d 容易d適應 融入到band 1女校 冇人發現佢大陸人
講英文流利 大個咗身份認同明顯偏香港 完整係因為變咗較徹底香港人 好完整 甚至太完整
子圓 全部卡係中間 成績唔好 (讀唔到大學?) 做導遊 男伴係台灣(?)人 香港人又唔係 大陸人又唔係
子缺係對比子圓的尷尬
想問最後吳慷仁好似伸手入枕頭套搵嘢咁
唔知大家有冇留意到

另外我覺得做阿媽嘅個演員
同吳慷仁好似樣

然後阿妹又會叫子缺咁唔吉利嘅?

9up完
想講吳慷仁真係好好戲
老咗成日叫啲女有事走先真係好似老人家嘅口吻
同意套劇先後啲節奏有啲唔平衡
但都帶出咗對原生家庭嘅愛恨交纏
最後應該od死
但始終係自己阿爸 唔講咁明
認同可以快D
但最後個遊客問 「白話」講得咁好 普通話講得咁好
你邊度人呀
子圓完全唔答
算較含蓄反映到主旨
都需要嘅
睇咗K11謝票場,祝導演講返其實想小宇同佢個角色有個happy ending ,所以有拍到小宇染金髮搵返佢既導。
不過礙於片長,就冇剪到入去。
*搵返佢既戲
點解happy ending ?
代表佢同老豆和解釋懷?
我又覺得唔洗做到咁盡喎
仲以為佢真係戒甩
最鐘意1997 個段
如果80 後既人真係會有共鳴,特別係一家人share M記,成家個時又唔係好有錢,圍台食飯,好多好多,套戲睇得好舒服

但唔明或者miss左
1) 台灣係咪第2 次子圓搵佢條仔個一團,仲以為個時仲係日本

2)臨尾間酒店係邊

3)吳慷仁立flag立得好隔硬
屌 仲想睇吳慷仁演技大爆發.....
啊妹個名真係r爆頭 乜真係有人改名會用個缺字咩 仲要果個年代
佢係取材蘇軾嘅詞《水調歌頭·明月幾時有》,人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。但願人長久,千里共嬋娟。
電影名,家姐阿妹名都係
咁都唔算大爆發?一定要有場大喊戲先叫演技爆發?
有無人有去到謝票場見到吳慷仁?
叫《但願》好似話係受到套卡通片啟發
最尾呀爸臨走望住枕頭係講緊咩秘密?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞