港產片[Fly me to the moon] 但願人長久集中討論區

353 回覆
67 Like 5 Dislike
黃進去左邊
想問最後老豆死前有冇再吸毒?

明明已經準備返鄉下
睇的時候,我係度諗生日利是入面會唔會係300蚊
就係吸毒所以先死 係個枕頭到搵返啲毒品嚟食
呢套無好突兀咁講啲格言金句出嚟。
有時睇到好打冷震,好出戲
呢個post都有人問
冇咩金句式嘅對白,對白都幾平實
導演有少少似isabella
唔望佢對眼,我覺得佢37面有d似陳慧琳
我覺得只係有少少唔似
本質一樣
係,啲對白夠生活化、真實。
但願人長久集中呢個位要讚

因為近排啲戲好鍾意無啦啦講啲金句對白,好奇怪
你講得好好
其實套戲唔係淨係講父女關係,套戲係講子圓30年既人生,所以就會拍愛情,而呢啲愛情又受佢家庭影響,大左直頭唔信長久關係,搵SP算。
事實破碎家庭長大既女仔好多都係細個比mk玩,大個就對感情唔認真。
個尾好似完得有啲急
btw好鍾意佢啲靜態shot
同埋有留足夠嘅空間俾觀眾「感受」rather than不斷feed資訊
對白都好自然
臨尾子圓同老豆係斜路行落黎 諗起是枝裕和嘅橫山家之味
好正

北京電影節取消展映《但願人長久》  原因「拷貝損壞」
https://news.mingpao.com/ins/%E5%85%A9%E5%B2%B8/article/20240420/s00004/1713548093306
留個名
有冇人有Angela書簽 想收
佢第一日派已經話派晒
尤其白日之下我諗冇乜記者日常生活都會講金句
https://www.youtube.com/live/WU6yxTdqv-E?si=H99VTYUDkMngnb9y

訪問緊導演同埋演員可以睇吓
應該係戒毒成功。

但係寂寞孤獨,令佢再次吸毒。孤獨一人,老婆改嫁,同大女關係親疏,都會令人再次吸毒。
你要求都好高下,如果好有驚喜/戲劇性,咁會唔會令到套戲冇咁有真實感? 導演都只係想講個平凡移民基層家庭既故事。
哭撚咗
台仔咬手諗起老豆咬手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞