港產片[Fly me to the moon] 但願人長久集中討論區

353 回覆
67 Like 5 Dislike
但又好似講過佢想自己演
要畀條佢演出嘅片關導睇
關導覺得佢演技都可以
先同意佢演喎
又唔使咁偏激
呢度d人既comment都好客觀
大部人都話故事唔得靠吳演技撐住
套野 d背景(真係有汁)
有個位2007年係便利店會有一盒盒明治雪條賣,依家係冇
文藝片都PR
本都唔知回唔回到,仲要分一分畀人
定係覺得PR 勁到可以令文藝片都收到大片咁?
如果有咁勁,依家個票房咪好多

好多人講句說話出黎之前都唔知諗過幾多次
係咁架啦
唔係劣評=pr
收得=買票房
公就我贏字就你輸
但準備好晒返鄉下喇喎,無啦啦又走去自殺?
吸毒死應該係比較合理嘅推測
上面有巴打話,導演已經話真係因為食返先死
對上女導演已經係陳小娟
但願人長久寫得好(起碼個底夠紮實,唔係太貪心,so far近年睇導演作品都係劇本出大事),但拍得唔好(好舊時電視劇廠景咁)

BTW,北京究竟係2套戲問題定係吳慷仁問題
富都就一定冇問題
因為前幾日已經播過
睇完comment慳返
等streaming
認同係太貪心,
但如果係第一次拍戲,
咁又情有可原,
我覺得成套戲都已經好唔錯
我都有留意到
牆上poster已經知咩事,
或者唔一定係呢單,
但引申出嚟都係因為社運
我好鐘意食佢隻芝麻朱古力脆皮雪條
其實我幾欣賞佢講新移民係幾全面

有d就係老豆同家姐細個,有壞習慣會吸毒或偷野

有啲好似阿妹好上進
好能似樣
我覺得係我期望錯左
一路都係諗住睇老豆,但原來由始至終都係講緊家姐(佢自己)
由一開始已經都係家姐視覺
老豆生埋兩個女先落嚟香港,少啲有咩身份認同之類嘅掙扎
所以就咁入去睇我又冇放錯期待

成套戲其實只係拍返導演佢自己嘅身世出嚟
優點就係父女嘅感情刻劃同互動,覺得算係幾真摯唔造作
有感動嘅位,亦有嘈交嘅位,覺得都好貼近現實,演員係應記一功
三個時間段亦之間亦好做到嗰種變化
雖則係based on自身經歷,但確實成功勾勒到老豆同兩姊妹嘅成長轉變

缺點就係上面大家講嘅,有啲流水賬
我諗原因係導演本身都唔係想拍啲咩深入嚴肅嘅議題
戲名都係叫但願人長久
可能只係想懷緬自己嘅身世,抒發吓滄海桑田嘅感歎
成日以為導演係Dee 姐搞到勁出戲
香港嘅女導演

S Tier: 許鞍華,張婉婷

A Tier: 黃綺琳,陳小娟

B Tier: 黃真真,麥曦茵,祝紫嫣

C Tier: 卓韻芝,彭秀慧

有冇異議?
9估

1. 講新界東北社運

2. 2017 年吳慷仁屋企門口張揮春,有個「民主黨」 logo

諗起有幕係子圓同金毛講 金毛想出現就出現 想消失就消失 覺得好似佢對住爸爸間接嘅控訴係親密關係再一次見到爸爸嘅影子

睇睇下會諗到底爸爸對兩姊妹嘅愛有幾多?爸爸臨到晚年先識得去諗補償同珍惜家人其實又值唔值得原諒?
套戲節奏真係有啲太慢(睇睇下聽到有人講就嚟瞓着),同埋劇本真係唔覺有咩特別之處需要慢到咁
但大致上想傳遞嗰種情感都明白嘅
最尾日本嗰part其實有啲唔知佢想講乜,我明嘅要夾硬將台灣人同老豆聯繫,將金毛同中學男友聯繫 其實一返酒店變咗扑嘢嗰段係睇到一頭霧水。如果你想表達大妹係無根之人嘅話我會覺得有啲眼高手低 相反細妹間房痴曬海報,唔駛過多描述已經知道佢講緊細妹完全認同咗自己係香港人 (呢到會諗起梁天琦)。
但有一樣野我一路睇一路形住形住搞到勁出戲,因為覺得而家 2024 再拍嘅話可能新移民同香港人嘅身份會調轉 而家仲邊駛學廣東話,成間學校都講普通話啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞