港產片[Fly me to the moon] 但願人長久集中討論區

353 回覆
67 Like 5 Dislike
知易行難
最尾2017父女若即若離好感覺到就算夠成熟原諒到都好都搵唔到嗰一個moment/原因去行嗰步
07年毒癮發作 係間房到喊已經大爆發啦
仲要全套戲每個階段都做得好好
雖然係首部劇情片冇回本壓力
但今套戲既成績唔太好既話會好難再拍到第二套
係呀!亦都係其中一個原因點解首部之後嘅新導演都好少有第二部
https://youtu.be/fWfAhEQW2dk?si=-L-hx55p20JlIH26

呢個訪問都好值得睇
與其話係導演半自傳

同時亦都係吳慷仁同父親之間對話諒解
由12:32左右開始
少少算係演同導之間經歷交錯融合咗呢個故事
吸毒吸到打老婆仔女,見到老友OD死左,又坐過咁多次監,明明甩左都吸返;出返嚟啲女俾曬機會佢,最後自己又OD死
唔明點解會有人幫佢講說話;現實依啲人真係死左佢算
因為係吳慷仁做
的確現實呢種人真係想佢早死早著
咁唔係個個出世都咁叻,社會總有弱者,唔係都冇咁多人吸毒逃避
而且,就算外人睇真係死左佢算
老豆懦弱,一生人最勇係偷渡,結論上改善咗兩個女嘅生活,兩個女生性亦係佢最自豪嘅事
仔女視覺好難100%嬲,尤其成年後望住老豆咁頹,再識諗啲就好似呀妹,明知佢係衰老豆都選擇照顧佢
弱者並唔係吸毒理由嚟,如果係咁社會大把人吸毒
第二,係佢自己選擇做弱者;佢有手有腳,大把工可以做,但佢居然揀帶貨;佢老婆開頭做茶樓,後尾做按摩,但係老公話佢做啲不三不四工;個老豆弱者條路係佢自己揀
最後返鄉下,我相信導演係想拍到種可惜,婉惜感出嚟,可惜我一啲都投入唔到,零共鳴,因為佢老豆真係死有餘辜
同埋唔係就咁一句話咩最大勇氣係偷渡,最成功就係兩姐妹生性就可以令觀眾有共鳴,好多時感情係雙向,前面我完全睇唔到老豆對屋企人好,兩姐妹原諒到係佢哋事
叔叔都係港產片,兩個人都有家室,都有慢慢build up感情;最尾還返十字架,但係經過教堂會入去,希望死左重有機會見到,佢就拍到種可惜出嚟
現實世界啲仔女(特別係兩個女)見到個老母咁慘,一個人養大兩姊妹,一定憎到個老豆入骨啦
套戲既情節同吳慷仁係令人嬲佢唔落,但想同情佢都好難
成套戲唯一一個位令我有啲感動,係覺民用紙條還返$300俾子圓個下
個下會覺得佢似返個人,點知後尾又吸毒坐監
我用一個反思毒品,以佢為戒嘅心態睇就容易啲接受
朱康今次演道友個實感好過濁水漂流好多
同吳慷仁果啲對話勁生活化, 幾交到戲
今日終於睇咗
覺得謝咏欣係做得唔錯,不過同一個時間點嚟講,
我覺得呀妹做得好啲,個種好矛盾嘅感覺,
覺得老豆慘想幫佢但又唔想佢再食,同埋身份認同個轉變都做得好好,上面話唔需要太多線,我又覺得係要有呀妹先突出到家姐係點。

好同意上面講節奏拖太耐,特別係做導遊開始(床戲/居酒屋俾人撩/不停帶團講集合時間等等)到返大陸,呢啲都好出戲,同埋講原生家庭影響自己對感情睇法可以唔洗鋪咁耐嚟表達。

最後呀爸可能臨出發前一晚覺得自己一個返去好寂寞,所以食多最後一次?
加上我諗湖南應該冇路俾佢食,佢唔知幾時先會返香港,不過出返嚟一定會心絲絲想試少少唔驚嘅心態,不過結果都係od 死

剪接上前半part 都唔錯,係金毛個到真係多咗啲,
節奏上可以再快返少少會平衡啲。
兩個女仔起呢個家庭要出人頭地都唔易,好易就變mk妹不過搵食都唔難話哂係女人, 個妹妹好乖好生性, 老豆咁衰大個重好照顧老豆, 又比心機讀書同做保育同家姐有個鮮明對比
我唔係comment佢成個人生/character
只係話去到60 what's done is done果陣
就算想變好都唔係靠意志力可以做到既事

that said 能夠對一個咁既老人有惋惜都我諗係因為已經擺脫左佢控制姐
一個人住咁淒涼 好容易諗唔開 戒煙戒網都難啦 戒毒真係唔知
除左諗唔開
人嘅激素都好影響人嘅行為
好多野都唔係意志嘅選擇
濁水飄流又係見返個仔準備相認先自殺
可能同個女和解咗了咗個心願 又諗起搞成咁返鄉下冇面
太百感交集先食返 唔係純粹癮起
U記嚟
maybe inspired by 家好月圓慶中秋
以前覺得啲男角叫阿家,阿好,阿圓好cls
而家子缺都有哩種感覺
某程度係家姐想細妹成才
唔畀佢做partt time要專心讀書
但又好似因為咁兩人大個疏遠咗
https://www.instagram.com/p/C55NVO5P8MZ/?igsh=MTdiMHQ4c3lrOHY3ag==

吳慷仁睇嚟細個同老豆啲關係
都少嚴峻下
屋企有家暴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞