[清酒撚] 清酒集中討論 (2)

187 回覆
4 Like 0 Dislike
18上官網就可以買到
所以呢枝係講米嘅產地,冇講等級?東京好似萬四yen
https://www.suzuwinehk.com/product/tian-jiu-premium-chun-mi-da-yin-niang
我買咗佢枝 無我 金標,睇下好唔好飲
只講左係特a產區既米,冇再細分田地同等級

尼支東京連稅11000jpy
相對而言田酒入面佢算係易買到
無我算係非常唔錯嫁
田酒原來咁hit?之前係京都是旦飲就係飲田酒,唔貴又好飲。仲以為冇乜人買
田酒既特純同山廢比較難買,進階款會易d

呢款係乜東東?好鬼好飲

冇,間唔中去下。

橙色支 東洋美人 未見過,唔知係乜料?

田酒當然出色啦,早幾年都算係熱炒酒。正如師兄所言,佢嘅高階酒,有時都可以WALKIN 買到,反而佢支 特別純米 同 microbubble,真係又平又好飲,但入手困難。
尼支係東洋美人Princess Michiko
話說依家日本上皇后仲係太子妃果時,有間英國玫瑰公司送左個叫Princess Michiko既新培養既品種既橙色玫瑰比佢
尼支酒係用Princess Michiko入面抽取既玫瑰酵母黎做的,所以先會做到成支橙色

田酒microbubble d 氣係靠後期打炭酸入去做出黎,個人覺得佢泡既口感唔算出色。不過夏天時飲佢係幾舒服的
有冇人鍾意飲甜酒
酒粕既香氣同無酒精嘅刺激感同甜味夠易入口
一直都未試過貴清酒
自己買都係幾舊水既作或者大嶺果啲
但今次去日本,屌
$1000試左一支十四代,係好飲嘅
一支720可以轉眼就KO
但真正嘅衝擊係有晚食廚師發辦
佢有清酒pairing,埋門一合新政No6 X type
完全係另一個世界
唔知大家會唔會,平時酒飲都咁上下會到訂,覺得飲唔到落去,再飲會想嘔咁
呢一合係好飲到佢嚟之前我已經到左訂
但再飲落去都仲係覺得好好飲好好飲
少少唔舒服嘅感覺都冇,真係不得了

睇日劇見到 好葡萄...
咩劇黎
居酒屋新幹線第二季

連農口老人家都比佢捉埋上電視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞