[清酒撚] 清酒集中討論 (2)

640 回覆
8 Like 0 Dislike
覺得係如果得閒可以去吓
但又唔係好多嘢睇嘅地步
酒造有試飲set 一千幾百円可以試幾款酒
我嗰時試完當期おすすめ覺得酒精感有啲重就冇再試
另一個因素係我再早少少先去完京都伏見 有比較 覺得嗰邊啱口味啲

btw試吓book唔book到佛蘭西屋
當年想去食walk-in冇位
唔該兩位回覆 到時睇下去唔去到先
可惜小弟唔識日文

另外請問京都伏見係邊間
伏見一街都係
聽日酒未來開賣
我而家係日本,一陣有機會去搵間酒鋪八下。
寫樂酒未來就買唔到,反而買咗支 風之森 山田錦357

枝黑色龜泉爭似幾好評價

7月詰呢支好過3月嗰支都幾多下....
香港算賣得平 見多數都4百頭
黎緊9月頭去熱海同伊豆,唔知有冇咩居酒屋/酒鋪推介?
搭單想問埋名古屋附近有無咩值得去既居酒屋同酒鋪?
伊豆真係難 好多都係賣地酒既細酒鋪
暫時google見得酒匠蔵しばさき可以買到磯自慢

如果放大到成個靜岡就有一間酒舗よこぜき可以買到大部分主流人氣銘柄 (但唔知賣法)
酒泉洞堀一 你諗到既銘柄佢應該都有賣 (但超人氣銘柄點賣就唔知)
香港有冇邊間居酒屋有唔同清酒試 可以推薦?唔該
琴日睇不動/仁勇個網站, 見佢係伊豆有售點
去睇下點先, 想帶兩三支返香港

https://maps.app.goo.gl/JerY32ZyJzDr5aQt7
店頭買夠1000 yen, 即場抽選
飲過幾次,抽中過一次
想問下係東京去邊度飲清酒好
之前得過啲居酒屋都似劏客
有冇邊間飲清酒好嘅推介
日本酒咁平。。。都一下買4-5支先夠

加上鄉村地方要揸車,只可以夜晚拎返去飲
買個冰袋囉
5支酒真係唔難 香港正價淨係買到有代理果啲大路清酒 佔主流銘柄入面可能1成都無 有時就算有果個銘柄都只係賣得其中一款無其他限定品
每次去日本都買唔少香港正價買唔到/好難入手既酒 入酒鋪一個鬼um眼行返出嚟手上面就多咗幾支
係咪全部泡泡紙包實放篋?
聽聞好撚難中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞