[清酒撚] 清酒集中討論 (2)

640 回覆
8 Like 0 Dislike
一千樓下夠唔夠
咁試下愛山先 以為係唔掂先賣剩佢
btw 酒蛙定價好貴 有冇其他鋪可靠推介下
香港要問其他Ching了
頭PO只作參考 好多都係舊PO有人推薦就加上去
如果頭PO全部要我個人愛好既應該上面大部分都唔可以參考

仲有冇多幾間
一條友入港區飲有啲慘
how about 龜泉
佢黑色果支愛山又ok bo

正常果支係垃圾
我想問cel-24
愛山都係cel 24

正常白色果支就已經講過了
Sorry for 閱讀理解u

Pm please
我都係上星期係日本返嚟,一路飲,一路買,最後都係帶咗3支清酒返嚟。最開心就係係福岡正價買到產土 穗增。其實幾支用衫包實應該冇問題。至少我未試過爆。

香港代理冇心機做,就一眼就睇得出,唔講炒到癲嘅十四代,新政,而今。就如師兄所講,日本人公認嘅主流品牌,例如寫樂,田酒,磯自慢,鍋島,花邑,或者新派受歡迎品牌如 あべ,飛鸞或よこやま,香港十間有九間都冇影。次次都推薦天明,雨降,白岳仙,天寶一同埋天狗舞,見襯推呢幾個品牌,即刻走。
咁遠嘅酒鋪,重要儲分,就肯定係做本地熟客,遊客就唔駛諗,或者順路買支貴酒,搏佢搭支正價新政,重實際過儲POINTS。
如果連師兄都話買唔到稀有酒,咁我哋係香港嘅真係連發夢嘅都唔敢諗。
唔想開名,廢事畀人話係商業宣傳。係荔枝角地鐵站行過去唔遠,入面有個貨櫃改成大雪櫃的。話係批發,入到去話朋友介紹,可散買。
磯自慢 田酒 鍋島 花邑係日本都唔算易買
但瀉藥我覺得真係基本之中既基本 無瀉藥既酒鋪真係無去既價值
日本定香港先?香港都唔係間間有寫樂。不過同意無論香港或日本,如果寫樂都入唔到貨,其實要質疑呢間酒鋪嘅水平,不管係入貨能力,同埋㨂酒能力。

另外,日本人嘅民族性,好嘢都留返本土,唔夠貨亦唔會出口海外,所以果堆鍋島,田酒同磯自慢,香港代理根本分唔到貨。做生意梗係捨難取易,邊隻可以大量供貨,日本邊個銘柄有大貨,就入邊款,超碼價錢平,又供應穩定。好唔好飲?攪兩場pairing ,參加個豬肉獎,就係冠軍清酒。
神心既可以專門安排半日行程去既
磯自慢、鍋島有易買過之前
冇寫樂真心大劑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞